Veel meer vuurwerkslachtoffers onder het mes

Plastisch chirurgen hebben dit jaar rond de jaarwisseling heel wat meer vuurwerkslachtoffers geopereerd dan vorig jaar. Het gaat om 43 mensen met ernstig letsel aan handen en gezicht en om mensen met brandwonden. Het aantal kan nog oplopen, omdat er nog steeds vuurwerk afgestoken wordt. Vorig jaar zagen de plastisch chirurgen 25 ernstig gewonde slachtoffers rond de jaarwisseling.

null Beeld anp
Beeld anp

Net als vorig jaar waren alle slachtoffers die de plastisch chirurgen behandelden man. 45 procent is jonger dan 18 jaar. 64 procent raakte gewond door illegaal vuurwerk. 'Maar ook legaal vuurwerk is gevaarlijk', benadrukt Annekatrien van de Kar van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). 'Het gaat dan om rotjes of vuurpijlen die in de hand ontploffen en om vuurwerk dat niet op de juiste manier wordt afgestoken. Ook gaan mensen soms kijken bij vuurwerk dat wel is afgestoken maar nog niet ontploft, waarop het alsnog de lucht in gaat.'

De ontploffing zelf duurt een fractie van een seconde, stelt de NVPC, maar de slachtoffers dragen de gevolgen jarenlang mee. Vaak houden mensen littekens over aan gezicht en handen. Mensen die gewond zijn geraakt aan hun handen, kunnen hierdoor arbeidsongeschikt worden. '80 procent van de slachtoffers is voor zijn werk voornamelijk afhankelijk van zijn handen', stelt Van de Kar.

Meer over