Plus

'Veel cliënten komen niet voor een achterwerk à la Kim Kardashian'

Cosmetische ingrepen worden almaar populairder. Plastisch chirurg Felicia Smits behandelt mensen van alle rangen en standen. 'Jij bent mijn zomervakantie, hoor ik dan.'

Annemart van Rhee
Een aanpassing aan het lichaam moet weloverwogen gebeuren. 'Opereren is geen seizoenswerk of tovenarij, het is definitief.' Beeld Foto Getty
Een aanpassing aan het lichaam moet weloverwogen gebeuren. 'Opereren is geen seizoenswerk of tovenarij, het is definitief.'Beeld Foto Getty

Op de menukaart van de Velthuis kliniek staan ingrepen van kruin tot teen. Van botox (vanaf 100 euro) tot oorlelverjonging (300 euro) en van facelift (6000 euro) tot aanpassen van borstvorming bij mannen, de man boobs (vanaf 2500 euro). Sterk in opkomst: de schaamlipcorrectie.

Cosmetische ingrepen zijn in. Met negen vestigingen en 20.000 behandelingen per jaar is de Velthuis kliniek in twee decennia uitgegroeid tot de grootste kliniek voor cosmetische behandelingen en operaties van Nederland.

Veel cliënten - 'nee, geen patiënten' - komen niet voor een achterwerk à la Kim Kardashian of een ander Hollywoodaccessoire, maar voor een make-over waardoor ze zichzelf weer herkennen in hun eigen gezicht of lichaam, zegt plastisch chirurg Felicia Smits (35), die wekelijks zo'n 25 Nederlanders op consult krijgt.

Zij is een van de vier plastisch chirurgen die in het filiaal in Amsterdam-Zuidoost fulltime sleutelen aan borsten en buiken en 'alles daartussenin' en wordt gezien als de lokale liposuctie-expert. Smits, opgeleid in Leiden, maakte vlieg- uren in het AMC Amsterdam.

"Ik deed eerst recon­structies van polsen en ellebogen, maar ik vond het jammer dat je niets van mijn werk aan de buitenkant zag. Bovendien, al sinds mijn jeugd houd ik van knutselen. De esthetische plastische chirurgie is inmiddels een erkend specialisme en een keurige tak van sport."

Wie liggen bij u op de behandeltafel?
"Wie niet? Het idee dat alleen de grachtengordel zich laat behandelen, is achterhaald. Ik krijg mensen uit Amsterdam, maar ook uit Brabant of Franeker. Jonge moeders die na een zwangerschap hun oude lijf terug willen, 50-plussers die een frissere versie van zichzelf voor ogen hebben.

Ze hebben er vaak lang voor gespaard en diep over nagedacht voordat ze deze stap namen. Zien het ook als luxe. Jij bent mijn zomervakantie, hoor ik dan. Ik zeg: wat een eer, ik hoop dat ik net zo leuk ben als Ibiza.

En ik zie steeds meer heren. In 2001 was 3 procent van onze cliënten man, nu bijna 15 procent. Ze zullen er in de kroeg niet over opscheppen tegenover hun vrienden, maar ze komen zeker."

Wat laten mannen doen?
"Alles: botox, fillers, oogleden. Net als vrouwen bij wie verder borstvergrotingen en liposculpting in de top 5 staan. Hits bij mannen: de boven­oog­lid- en neuscorrectie en wenkbrauwenlift. En liposuctie. Veel veertigers met een zwemband. Ze hebben vaak een druk leven: kinderen, een baan, allerlei verplichtingen en etentjes. Daardoor is er weinig tijd om te sporten.''

Felicia Smits (1982)

Rondde haar opleiding tot plastisch chirurg af in 2014. Werkte eerder onder meer bij het AMC en is nu een van de behandelaars van de
Velthuis kliniek.

"Een andere categorie: mannen met een jongere vriendin. De meesten zullen nooit toegeven dat ze een handje geholpen zijn, ze gooien het op trainen en diëten."

Zouden ze dat niet gewoon moeten doen? Dit klinkt zo lui.
"Dat ligt gecompliceerder. Velen hebben al van alles op dat gebied geprobeerd voordat ze hier komen. Ik hoor ook mannen en vrouwen zeggen: voordat ik bij je kom, val ik eerst minstens tien kilo af. Veel te hoge eisen aan jezelf stellen leidt tot frustratie. En ik wil ook niet dat mensen lopen te crashdiëten. Maar ze moeten wel zelf hun best doen. Ik houd hen voor: ik doe de helft, die andere helft moet je zelf doen."

Weigert u behandelingen?
"Zeker. Ben je jonger dan 18, dan doe ik sowieso niks. Ben je ouder dan 75, dan ook niet. Daarnaast schat ik dat ik een op de vijf verzoeken niet realistisch of te extreem vind. Ik probeer erachter te komen waarom iemand een ingreep wil: vindt hij of zij dat zelf mooi, of is het onder druk van zijn of haar relatie? Sociale media?

Worden ze gepest? Ik ben in korte tijd een soort psycholoog geworden. Mensen komen vooraf met hele moodboards met daarop hoe het wel en niet moet. Prima, dan is erover nagedacht. Ik zie - vooral bij jongeren - complete verzamelingen foto's van Instagram voorbijkomen en merk vervolgens dat het zelfbeeld niet klopt.Ik hoef niet te groot, luidt het commentaar bij een plaatje van dubbel D.

Meisjes van twintig die hun billen willen laten oppompen en denken dat ik het wel weer afzuig als ze het niet langer mooi vinden. Opereren is geen seizoenswerk of tovenarij, het is definitief. Je kunt een gebied eigenlijk maar één keer echt goed doen, bij een tweede of derde keer wordt het resultaat steeds onvoorspelbaarder. Aan elke ingreep zijn risico's verbonden."

Wie dienen als voorbeeld van uw klanten?
"Mannen komen vaak aansjouwen met de neus van George Clooney. Vrouwen zien de open ogen van Doutzen als ideaal. Of het decolleté van Sylvie Meis. Dat kan leiden tot vervelende gesprekken wanneer iemand met een breed postuur dat aan mij voorlegt. Je moet dan in gesprek gaan over gezonde proporties. Overigens zijn de bescheiden borsten van Kate Moss nu ook in trek. Die worden gezien als natuurlijk. De vraag naar borstcorrecties met eigen lichaamsvet is daardoor ook groter."

Hoe kijkt u aan tegen medisch toerisme?
"Dat ontraad ik. Ten eerste omdat er geen nazorg is door de behandelende instelling na je terug­keer. Verder zijn de verslagen in bijvoorbeeld het Thais of Koreaans niet te begrijpen.

20.000

De Velthuis kliniek is met 9 filialen en 20.000 behandelingen per jaar de grootste kliniek voor cosmetische behandelingen en operaties in Nederland.

Verder wordt er meer geëxperimenteerd in die landen. Van nieuwe technieken, zoals het gebruik van placenta's in Azië, kennen we de effecten op langere termijn niet. Permanente fillers en de draadjesfacelift - waardoor je op den duur hele lijnen in het gezicht zag lopen - ­bleken achteraf vervelende gevolgen te hebben."

"Maar er gelden ook andere schoonheidsidealen. Koreanen willen geen enkel (moeder)vlekje, geen pigment, geen oneffenheidje in de huid zien, het moet glad glad glad, zoals de Instagramfilters. Ga je naar Amerika, dan loop je kans op een Hollywoodbreedbekkikkerkop met uitpuilend slijmvlies: anderen moeten wel zien dat je 20.000 dollar hebt gespendeerd aan je nieuwe gezicht. De Amerikaanse facelift is gebaseerd op horizontale trekkracht, terwijl wij gaan voor schuin."

Bestaan er over twintig jaar nog mensen die puur natuur zijn?
"Wat is puur natuur? We verven ons haar, epileren bij het leven, dragen lenzen. We worden ouder, blijven gezonder en we streven ernaar om dat mooier te doen. Uit mijn mond klinkt het misschien gek, maar ik hoop niet dat dit leidt tot een wereld waarin iedereen ingrijpende dingen laat doen. Want er zijn grenzen en risico's. Ik kan me wel voorstellen dat minder invasieve methodes zoals botox en fillers populairder zullen worden."

Wat heeft u zelf laten doen?
"Niks. Het is nu nog niet nodig en ik geloof niet in een preventief behandelplan of zoiets. Misschien dat ik wat overweeg als ik een hamsterwang of lubberbuik krijg. Of een bovenooglidcorrectie, want de ogen verraden de leeftijd. Wat voor mij wel een dingetje is: op de operatietafel bij een collega. Dat lijkt me niets."

Meer over