Update

Veel bijzondere gasten bij herdenking Friso in Delft

De koninklijke familie en honderden vrienden, bekenden en collega's van prins Friso zijn vanmiddag samengekomen in de Oude Kerk in Delft om de op 12 augustus overleden prins te herdenken. De besloten bijeenkomst duurt naar verwachting zo'n anderhalf uur. Na afloop stelt de familie enkele opnamen beschikbaar.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Oude Kerk, de oudste kerk van Delft, is waar prins Friso in 2004 in het huwelijk trad met Mabel Wisse Smit. De prins woonde er tijdens zijn studietijd in Delft schuin tegenover, aan de Oude Delft. Ook Mabel, die haar eerste jaren in Pijnacker doorbracht, heeft goede herinneringen aan Delft, reden om er destijds te trouwen en nu de herdenking te houden.

Bij de kerk hadden zich enkele honderden belangstellenden verzameld. Die zagen vanaf 13.00 uur een gestage stroom genodigden voorbijkomen, onder wie het modeduo Viktor & Rolf, de U2-zanger Bono, minister-president Mark Rutte, Duitse neven en nichten van Friso, en vertegenwoordigers uit politiek en bedrijfsleven.

The Elders
The Elders, de groep wijze oud/wereldleiders waarvan prinses Mabel tot het ski-ongeluk van Friso directeur was, waren ruim vertegenwoordigd met aartsbisschop Desmond Tutu en oud-VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de oud-presidenten van Ierland en Finland en oud-premier Brundtland van Noorwegen.

Koninklijke gasten waren er ook. De vorst van het Duitse Waldeck-Pyrmont, een ver familielid van koningin Emma, de Noorse kroonprins Haakon met zijn zus Märtha Louise en haar man Ari Behn, prins Hassan van Jordanië met familieleden, de kroonprins van Bahrein en leden van de Duitse adel.

Moosbrugger
Florian Moosbrugger, de vriend die bij Friso's ski-ongeval in Lech aanwezig was, is eveneens in Delft.

De koninklijke familie was vrijwel compleet. Alleen de zieke prins Bernhard en echtgenote prinses Annette ontbraken, alsmede de net bevallen prinses Annemarie en de in Amerika wonende Nicolás Guillermo waren niet aanwezig.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over