Veel baby's krijgen extra vaccinatie mazelen

Veel ouders in de regio waar de mazelen heersen, geven gehoor aan de oproep van het RIVM om hun baby extra te laten vaccineren tegen de ziekte. De eerste weken van juli hebben zo'n 2000 kinderen tot 14 maanden een extra vaccinatie gehad. Dat heeft Roel Coutinho, hoofd infectiebestrijding van het RIVM, donderdag laten weten.

Redactie
Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen. Beeld anp
Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen.Beeld anp

'Het vaccinatie-advies voor deze groep wordt goed gevolgd, behalve door leden van de bevindelijk gereformeerde gemeente', aldus Coutinho. Volgens hem hebben recente aansporingen van politici aan streng gereformeerde ouders om hun kinderen toch te laten vaccineren nauwelijks effect gehad. 'Dat is niet verbazingwekkend, want bij de vorige mazelenepidemie ging dat precies zo', aldus Coutinho.

De vorige mazelenepidemie was in 1999-2000. De huidige epidemie vindt, net als toen, plaats in de biblebelt, waar de vaccinatiegraad relatief laag is.

Het RIVM riep begin juli alle baby's tussen 6 en 14 maanden uit deze regio op voor een extra vaccinatie tegen mazelen. Deze groep is namelijk niet beschermd tegen de mazelen omdat kinderen volgens het reguliere vaccinatieprogramma pas bij 14 maanden de BMR-prik krijgen tegen de bof, mazelen en rodehond. Tot 6 maanden kunnen baby's niet ingeënt worden tegen de ziekte. De oproep eerder deze maand was gericht aan 6000 baby's, maar dat cijfer loopt op omdat er steeds baby's bijkomen, zegt Coutinho.

De meeste kinderen die nu een extra vaccinatie krijgen, krijgen er bij 14 maanden nog een omdat volledige bescherming voor die tijd niet gegarandeerd is.

Meer over