Rapport

Vechtwedstijd gedomineerd door overtredingen

Het Parool geeft alle voetballers van Ajax en die van de tegenstander na hun wedstrijd een cijfer. Hoe zien de rapporten eruit na FC Utrecht-Ajax (0-0)? En wie of wat speelde de hoofdrol?

Dick Sintenie
Justin Kluivert wordt gevloerd door Rico Strieder. Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Justin Kluivert wordt gevloerd door Rico Strieder.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

De rapportcijfers vallen niet mee na een wedstrijd die werd gedomineerd door de overtreding, de grote spelbreker van de middag.

De overtreding?
Ja, hij kwam vanmiddag in al zijn verschijningen voor: het lichte duwtje, shirtjetrekken, de onbehouwen tackle en de smerige schop.

Dus FC Utrecht-Ajax was geen fijne wedstrijd om naar te kijken?
Dat is een understatement. Het was niet om aan te gluren. Ajax-trainer Erik ten Hag zei vooraf geen tactisch steekspel te verwachten, maar dat werd het wel. Het middenveld liep vol met spelers van beide teams en vroeg of laat - maar meestal vroeg - ontaardden hun duels in een overtreding.

En aan dat geweld konden technische spelers als Hakim Ziyech, Lasse Schöne, Yassin Ayoub en Zakaria Labyad zich niet onttrekken?
Nee, daarvoor leende het veld zich niet. Het gras in de Galgenwaard is voor de winterstop aan gort gereden door tractoren die het veld sneeuwvrij moesten maken voor de wedstrijd tegen Feyenoord. Kortom, FC Utrecht-Ajax was een ploeterpartij in een veredelde zandbak.

En doelkansen?
Die waren op de vingers van één hand te tellen. Het publiek moest het doen met houdbare afstandsschoten van Ziyech, Ayoub, Labyad en Schöne. In de slotfase onderscheidde Utrecht-doelman David Jensen zich met twee geweldige reddingen, één op een vrije trap van Ziyech, de ander op een schot van Justin Kluivert.

Samengevat: veel overtredingen, weinig kansen?
Ja, het laatste wapenfeit van de middag was een rode kaart voor Utrecht-aanvaller Lukas Görtler, die op dat moment notabene op de reservebank zat. In de eerste helft had hij Nicolás Tagliafico een rotschop verkocht, en na zijn wisselbeurt kreeg hij het aan de stok met Kluivert. Dat robbertje vechten kostte de Duister zijn tweede gele kaart.

De nieuwe trainer Erik Ten Hag paste tegen zijn oude club niet één wissel toe. Beeld Pro Shots / Joep Leenen
De nieuwe trainer Erik Ten Hag paste tegen zijn oude club niet één wissel toe.Beeld Pro Shots / Joep Leenen

De cijfers

Ajax:
André Onana 7
Joël Veltman 7
Matthijs de Ligt 6,5
Frenkie de Jong 6
Nicolás Tagliafico 6
Donny van de Beek 7
Lasse Schöne 5
Hakim Ziyech 6
David Neres 5
Klaas-Jan Huntelaar 5
Justin Kluivert 5

FC Utrecht:
David Jensen 8
Mark van der Maarel 7
Ramon Leeuwin 6
Willem Janssen 6
Sean Klaiber 5
Giovanni Troupée 6
Rico Strieder 5
Yassin Ayoub 7
Zakaria Labyad 6,5
Gyrano Kerk 5
Lukas Görtler 4

Wissels:
Cyriel Dessers 5 voor Götler ('58)
Sander van de Streek - voor Kerk ('85)

Lees ook: Ajax laat weer punten liggen in Utrecht

Meer over