Vattenfall: wel ontslagen bij Nuon

Vattenfall blijft erbij dat er tot 2014 ongeveer 500 banen worden geschrapt bij het Nederlandse energieconcern Nuon. Dat liet het Zweedse moederbedrijf donderdag weten in reactie op berichtgeving in de Zweedse krant Svenska Dagbladet.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de krant zou Vattenfalls concernchef Øystein Löseth bevestigd hebben dat het Nuon-hoofdkantoor en de regionale kantoren in Nederland tot 2017 ongemoeid zouden worden gelaten bij mogelijke ontslagrondes. Löseth was tijdens de Zweedse overname van Nuon in 2009 topman van het Nederlandse bedrijf. Hij tekende zelf de afspraak namens de Nederlandse gemeenten en provincies die Nuon bezaten.

Vattenfall ontkent echter dat er sprake is van een geheime deal. 'Het is een misverstand. We hebben toen wel een verzekering opgesteld dat wij ons voor een lange termijn binden aan de Nederlandse markt, maar dat is nooit een geheim geweest', zegt een woordvoerder tegen het ANP.

Op de website van Nuon is te lezen dat Nuon en Vattenfall in 2009 overeenkwamen dat de aandeelhouders van Nuon voor een periode van minimaal 8 jaar toezien dat specifieke publieke belangen zijn gegarandeerd. Bijvoorbeeld voortzetting van de langetermijnstrategie met betrekking tot duurzame opwekking, merkenbeleid en behoud van het hoofdkantoor in Amsterdam.

In Zweden is al maanden veel ophef over de Nuon-aankoop van 10 miljard euro. Staatsbedrijf Vattenfall, en daarmee de Zweedse belastingbetaler, maakte over de afgelopen 4 jaar miljarden euro's verlies op de deal. Daardoor moet het energieconcern nu flink besparen. De komende 2 jaar verdwijnen er circa 2500 banen bij Vattenfal, waarvan 400 in Zweden.
In totaal zijn er bij Vattenfall ongeveer 35.000 mensen in dienst.

Meer over