Update

Vanmiddag diagnose en prognose prins Friso

Vanmiddag om 12.00 zal het hoofd van het team van behandelend artsen van prins Johan Friso een persconferentie geven, over de gezondheidssituatie van de prins.

Redactie
Prinses Mabel (R) verlaat met koningin Beatrix het Landeskrankenhaus na een bezoek aan Prins Friso. Beeld anp
Prinses Mabel (R) verlaat met koningin Beatrix het Landeskrankenhaus na een bezoek aan Prins Friso.Beeld anp

Ook zal hij in het Landeskrankenhaus in het Oostenrijkse Innsbruck een toelichting geven op de gestelde diagnose en een prognose geven. Dat maakt de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekend. Tot nu toe is er maar weinig bekend over zijn gezondheidssituatie.

De mededeling komt vrij onverwacht. Gisteren werd nog bekend dat koningin Beatrix dit weekend even naar Nederland zal gaan. Daarom dachten velen dat er pas na het weekend mededelingen gedaan zou worden. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde gisteren dat de gezondheidssituatie van Friso nog steeds 'stabiel, maar niet buiten levensgevaar is'.

Friso ligt sinds vorige week vrijdag op de intensive care trauma-afdeling van de universiteitskliniek van het ziekenhuis in Innsbruck nadat hij bedolven was door een lawine. De mededeling over de prins is geen enkele keer veranderd sinds hij zwaargewond raakte. Volgens goed ingelichte bronnen in Oostenrijk wordt sinds woensdag de lichaamstemperatuur van prins Friso langzaam omhoog gebracht om hem zo te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma.

De NOS zendt de uitleg over 'de diagnose en prognose' van de gezondheidstoestand van Friso om 12.00 uur rechtstreeks uit op Nederland 1. De persconferentie is ook live te zien op RTL 7, en mogelijk ook via RTL 4.

NOS-journalist Jeroen de Jager over de persconferentie: 'Het kan betekenen dat de prins bij kennis is, maar dat is uiteindelijk koffiedik kijken. We mogen er van uitgaan dat, gezien zijn lage lichaamstemperatuur, hij een tijd in coma heeft gelegen of een tijd in coma is gehouden. Het kan zijn dat hij nu langzaam uit zijn coma komt. De andere mogelijkheid is dat de artsen hem uit zijn coma proberen te halen, maar dat dat niet lukt.'

Meer over