Vandaal koosjer restaurant verklaart: 'Geen antisemitisme'

De man die donderdag de ruiten insloeg bij Israëlisch restaurant HaCarmel had naar eigen zeggen geen antisemitische motieven. Dat heeft hij na zijn aanhouding verklaard tegenover de politie.

Maarten van Dun
Restaurant HaCarmel op de Amstelveenseweg. Beeld anp
Restaurant HaCarmel op de Amstelveenseweg.Beeld anp

De verdachte is een 29-jarige Palestijnse man die al geruime tijd in Amsterdam woont. Hij heeft gezegd tot zijn daad te zijn gekomen uit verdriet over de situatie in Palestina.

Dat vertelt advocaat Willem van Vliet, die de man bijstaat en die bij het politieverhoor aanwezig was. "Hij heeft op eigen verzoek een volledige bekennende verklaring afgelegd en hij zegt de verantwoordelijkheid voor zijn actie te willen nemen. Hij heeft zijn handelen benoemd als een wanhoopsdaad om aandacht te vragen voor de zijns inziens mensonterende dagelijkse situatie in Palestina."

'Geen verband met Trump'
De omstreden beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, is tijdens het politieverhoor niet ter sprake gekomen, zegt Van Vliet.

De man sloeg donderdag kort voor 11.00 uur de ramen in van restaurant HaCarmel. In zijn hand droeg hij een Palestijnse vlag mee, in het restaurant greep hij een Israëlische vlag. Volgens getuigen riep hij 'Allahu akbar.' De politie arresteerde hem.

Na de aanval zeiden meerdere politieke partijen de actie te zien als antisemitisch geweld. De PVV sprak van 'islamitische terreur' en wil dat de man het land wordt uitgezet.

Het Centraal Joods Overleg reageerde geschrokken op het incident: "We willen met kracht onder de aandacht brengen dat dit soort onverantwoordelijk handelen het vreedzaam samenleven in Nederland in gevaar brengt," aldus de organisatie.

'Geen antisemitische gevoelens'
De man heeft volgens zijn advocaat tegen de politie gezegd nadrukkelijk geen antisemitische gevoelens te koesteren en dat zijn daad gericht was tegen de Israëlische regering, niet tegen het jodendom.

Van Vliet: "Hij neemt verder afstand van enige vorm van terrorisme. Sterker nog, hij stelt dat het volgens zijn geloof strikt verboden is om personen geweld aan te doen. Hij zegt enkel te wensen dat iedereen, dus ook Palestijnen, gebruik kunnen maken van de rechten die eenieder toekomen."

De man is door justitie in verzekering gesteld.

De ruiten werden donderdagochtend ingeslagen door een man met een stuk hout. Beeld
De ruiten werden donderdagochtend ingeslagen door een man met een stuk hout.Beeld
Nadat de ramen van HaCarmel werden ingeslagen stroomden de stoombetuigingen binnen. Beeld anp
Nadat de ramen van HaCarmel werden ingeslagen stroomden de stoombetuigingen binnen.Beeld anp

Van Aartsen prijst optreden politie bij vernieling Joods restaurant

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen was vol lof over de politieagenten die de man aanhielden. "Ik wil een groot compliment maken voor de betrokken agenten. De melding kwam binnen om 10.50, om 10.53 uur was de politie aanwezig en om 10.54 uur is de verdachte aangehouden", somde Van Aartsen donderdagmiddag op. "Dit maakt duidelijk hoe ongelofelijk goed de politie reageert op dit soort signalen."

Meer over