Update

'Vandaag weer tientallen doden door geweld in Syrië'

In Syrië zijn vandaag zeker zeventig doden gevallen als gevolg van het optreden van regeringsgetrouwe eenheden. Dit hebben tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad gemeld.

Verwoeste auto's in de straten in Homs. Beeld reuters
Verwoeste auto's in de straten in Homs.Beeld reuters

Het was de afgelopen dagen relatief rustig in het Arabische land tijdens het bezoek van Valerie Amos. De Britse barones is bij de Verenigde Naties belast met humanitaire hulpverlening. Ze is vanochtend vertrokken naar Turkije. Amos was onder meer in Homs. De wijk Baba Amr in die stad was tot voor kort weken achtereen beschoten door het leger. Volgens Amos zijn delen van de wijk volledig verwoest.

Volgens getuigen en activisten gingen na het vrijdaggebed tienduizenden Syriërs de straat op om te demonstreren tegen het Assad-regime. Onder meer in Aleppo, Deraa, Latakia, Damascus, Homs en Hama werd betoogd.

Grootste demonstratie sinds opstand
In het noordelijke Aleppo waren zeker vijftien verschillende betogingen, meldde de lokale activist Mohammed Halabi. Ordetroepen hebben het vuur geopend en arresteren mensen, voegde hij eraan toe. Volgens hem is het de grootste demonstratie in de tweede stad van het land sinds de opstand een jaar geleden begon. Betogers riepen om de executie van Assad en om wapenleveranties aan het opstandige Vrije Syrische Leger. Ook in de hoofdstad Damascus traden Syrische ordetroepen vandaag keihard op tegen betogers die actievoeren tegen het Assad-regime.

De opstand tegen Assad begon bijna een jaar geleden. Volgens de oppositie heeft het gewelddadige conflict al 8500 mensen het leven gekost. Volgens de VN zijn al zeker 25.000 mensen het land ontvlucht.

Aftreden Assad
Assad weigert toe te geven aan de eis van de oppositie om af te treden. Steeds meer belangrijke mensen keren zich echter af van zijn regime. Een van de laatste afvalligen is onderminister Abdo Hussameldin van Oliezaken. Hij liet donderdag weten dat hij 'het misdadige regime' van Assad niet langer wilde dienen.

Volgens het Vrije Syrische Leger (FSA), de belangrijkste bewapende rebellengroep, zijn ook vier brigadegeneraals naar het kamp van het verzet overgelopen. Eerder hadden drie andere brigadegeneraals al de kant van de oppositie gekozen.

De VN-Veiligheidsraad slaagt er al maanden niet in het eens te worden over een resolutie over Syrië. Rusland noemde een nieuwe, door de Amerikanen gesteunde ontwerpresolutie vrijdag 'onevenwichtig'.

Meer over