Update

Vandaag is de beslissende dag voor de Elfstedentocht

Vandaag kan het wel eens de beslissende dag worden of er een 16e Elfstedentocht komt. De rayonhoofden komen vanavond namelijk voor de tweede keer bijeen om de kwaliteit van het ijs over de 200 kilometer lange route te bespreken.

ANP/Redactie
Inspectie van het ijs bij Hindeloopen. Beeld ANP XTRA
Inspectie van het ijs bij Hindeloopen.Beeld ANP XTRA

Maandag nog meldde de Vereniging De Friesche Elf Steden dat het nog zeker een week stevig moet vriezen wil er een Elfstedentocht komen. Het ijs moet overal minstens 15 centimeter dik zijn en dat is ondanks de strenge vorst de afgelopen dagen in Friesland op veel plekken nog niet het geval.

Matige vorst
Rond de route van de Elfstedentocht heeft het de afgelopen nacht maar licht tot matig gevroren. Op veel punten vroor het maximaal 3 tot 5 graden. 'Mijn verwachting is dat je blij mag zijn als het ijs een halve centimeter is gegroeid', zei een woordvoerder van weeronline.nl.

Zo liep het kwik in Leeuwarden terug tot -4 graden celsius onder nul en in Stavoren vroor het maximaal 5,1 graden. In het zuiden van Friesland, waar het ijs over het algemeen slechter is , vroor het over het algemeen wel wat harder dan in het noorden.

Dooi
De lichte tot matige vorst werd voornamelijk veroorzaakt door bewolking, waardoor het niet zo hard kan afkoelen. De komende nachten voorziet het weerinstituut geen bewolking, waardoor het weer harder gaat vriezen, wat betekent dat het kwik daalt tot -10 graden celsius.

Meerdere meteorologische diensten voorspellen echter vanaf het weekeinde aanhoudende dooi. Zondag zou dan de laatste kans zijn voor de 'tocht der tochten', zo verwachten zij. 'Dan zie je de temperaturen oplopen tot 3 tot 4 graden, sommigen zeggen zelfs 6 graden', aldus de zegsman van weeronline.nl.

Weersvoorspellingen wisselend
Volgens de vereniging is het vraagstuk 'zondag of anders niet' niet aan de orde. De weersvoorspellingen zijn volgens woordvoerster Immie Jonkman erg wisselend en worden voortdurend weer bijgesteld.

Meer over