Van Rompuy: terug naar 3 procent 'niet zo'n grote inspanning'

De inspanning die Nederland moet leveren om het begrotingstekort volgend jaar terug te brengen van 4,5 procent naar 3 procent is 'eigenlijk niet zo groot'. 'Ik zou de toestand niet overdramatiseren.' Dat zei de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Michiel van der Geest
Herman van Rompuy Beeld AFP
Herman van RompuyBeeld AFP

Ook over de commentaren dat er moet worden opgepast dat de economie niet wordt kapot bezuinigd, had Van Rompuy relativerende woorden. 'Met het terugbrengen van 4,5 procent naar 3 procent, bezuinig je de economie niet kapot', zei de 'president van Europa'.

Volgens Van Rompuy moeten andere landen nog veel grotere inspanningen leveren dan Nederland. Onder die landen bijvoorbeeld België, dat dit jaar al teruggaat naar 2,8 procent. Deze inspanningen zijn nodig om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Pas dan kan de economie weer floreren, aldus de Belg. 'Deze afspraken zijn gemaakt', waarmee hij benadrukte dat Nederland niet zal kunnen rekenen op Brusselse coulantie.

Ook wees Van Rompuy meermalen op zijn eigen verleden als premier van België en als minister van Begroting. In de jaren negentig bracht hij het begrotingstekort bij de zuiderburen terug van ruim 7 procent tot 0.

Zedenmeester
Van Rompuy zegt geen zedenmeester te zijn, of met het opgeheven vingertje te willen zwaaien, maar het stabiliteitspact moet worden nageleefd. 'Hoe landen dat doen, maakt me niet uit. Mijn taak is alleen om in de gaten te houden dat het gebeurt.' En, zei Van Rompuy, 'ik wil de zaak niet verder ontmoedigen, maar het verhaal is bij 3 procent niet voorbij. We moeten naar een structureel begrotingsevenwicht.'

De Belg zei verder dat 'we het ergste hebben gehad' wat betreft de crisis. 'We staan op een keerpunt in de crisis. Ik ga niet zeggen dat die voorbij is. Maar het algemene gevoel is: we hebben het ergst gehad.'

Meer over