Schuim

Van nogo-Bijlmer naar hip and happening kelderbox

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Expo Portrait, Rearchived.

Hans van der Beek
Opkomende multimediakunstenaars Dawood Hilmandi en Louis Hothothot, tot mei te zien in de Bijlmer Beeld Schuim
Opkomende multimediakunstenaars Dawood Hilmandi en Louis Hothothot, tot mei te zien in de BijlmerBeeld Schuim

Ik ben op weg naar een expositie die Portrait, Rearchived heet. Ik voel dan al milde paniek, ik heb hier niet voor doorgeleerd.

Maar de expo is in Heesterveld, een huizenblok bij metro Bullewijk, en dat is een bijzondere plek. Dit was een jaar of acht geleden absolute nogo-Bijlmer. Verloederd, crimineel, louche, kelderboxen.

Toen werd het een project van Eva de Klerk, koningin van de rafelrandjes. Zij maakte van de NDSM-werf een place tot be, mocht vervolgens het verlopen vliegveld Tempelhof in Berlijn upgraden tot hot­spot en werd daarna gevraagd om van Heesterveld een vrijplaats te maken voor jong, creatief, hip and happening. Ik sprak haar toen ze in 2011 werd genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar.

Bijzonder bevlogen vrouw.

In de kelderboxen kwamen ateliers, de kleine woningen erboven waren voor jonge kunstenaars, van rappers tot schilders tot performers. Leuk om weer terug te zijn.

Het is nog altijd een beetje achenebbisj natuurlijk, maar zo hoort dat bij een fijn rafelrandje.

Op het buitenbord van Fritz-Kola - hoe underground wil je het hebben? - staat 'warm inside', maar het is hartstikke lente. De hummus en de kaasjes zijn al op, ik ben inderdaad een half uurtje te laat.

Een man en een vrouw komen vragen wat ik hier eigenlijk kom doen - dit is hun privéverjaardag. Ah, ik moet een paar deuren verderop zijn. Ze vragen nog wel of ik een kaasje wil.

Fijne stad.

De werkelijke expo is in twee doorgebroken kelderboxen. Ik zie portretten en een keyboard.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

"Ik zal even kijken waar de drankjes zijn," zegt Chloë Arkenbout van de pr. Ze is duidelijk bekend met deze rubriek.

Ondertussen neem ik plaats in een van de kunstwerken: een oude stoel, met een plank als zitplek. In iets wat lijkt op een oude olielamp ligt een stapeltje polaroids, over de armleuning hangt een koptelefoon van vroeger.

Ik hoor gedubd geluid, waarmee ze vroeger met lsd uit het raam sprongen. Ik zei al, ik heb er geen verstand van.

De cocktail kun je gerust stevig noemen. Dat krijg je als de barman geen knotje heeft, maar gewoon improviseert naast een keukenblad vol flessen rum.

We gaan beginnen. Praatje van de curator en zang en toetsen in een ruimte met een diascherm waarop mensen in zwart-wit over een strand lopen, en ook barbiepoppen.

De Klerk is er niet. Blijkbaar gingen dingen toch niet helemaal soepel, maar ook dat hoort bij een rafelrandje.

Wat me wel opvalt: ben ik in een culturele hotspot in hartje Bijlmer, is het bezoek nog altijd overwegend wit. Gelukkig is Anousha Nzume hier niet om te turven.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Expo Portrait, Rearchived
Waar GLLRY ZOH, Heesterveld
Wie Dawood Hilmandi, Louis Hothothot, Erwin Schuster, Cristina Buta, Debbie Smit
Wanneer zondag 11 maart, 18.00 tot 21.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans mag voorlopig niet over hamsters beginnen, Hans mag voorlopig niet over hamsters beginnen, Hans …

Mohammed Yusef Jafari (7): 'Nee hoor, ik hoorde muziek' Beeld Schuim
Mohammed Yusef Jafari (7): 'Nee hoor, ik hoorde muziek'Beeld Schuim
Curator Cristina Buta en Chloë Arkenbout (Chloë Creative Copy), op het binnenplein van Heesterveld Beeld Schuim
Curator Cristina Buta en Chloë Arkenbout (Chloë Creative Copy), op het binnenplein van HeesterveldBeeld Schuim
Zangeres Debbie Smit (Deborah): 'My songs are in Dutch. Sorry I can't translate that in five seconds.' Met vriend/fan Yaseer Choudhry en toetsenist Sofia Dragt Beeld Schuim
Zangeres Debbie Smit (Deborah): 'My songs are in Dutch. Sorry I can't translate that in five seconds.' Met vriend/fan Yaseer Choudhry en toetsenist Sofia DragtBeeld Schuim
Bewoner/bestuurder Ben Minnema, Michelle Potters (Amsterdam FM) en Roos Hilhorst (Strange Sounds From Beyond) Beeld Schuim
Bewoner/bestuurder Ben Minnema, Michelle Potters (Amsterdam FM) en Roos Hilhorst (Strange Sounds From Beyond)Beeld Schuim
De Cubaanse artiest en stevige cocktailshaker Loidys Carnero met Erwin Schuster, galerie- en hotelhouder in Heesterveld Beeld Schuim
De Cubaanse artiest en stevige cocktailshaker Loidys Carnero met Erwin Schuster, galerie- en hotelhouder in HeesterveldBeeld Schuim
Meer over