Update

Van Haersma Buma: geen nieuwe regel asieljongeren

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is tegen een algemene regel voor asieljongeren. Dat stelde hij vanochtend op BNR in een reactie op de kritiek die 81 lokale CDA-fracties hebben op het asielbeleid van minister Leers.

Sybrand van Haersma Buma. Beeld ANP
Sybrand van Haersma Buma.Beeld ANP

81 lokale fracties van het CDA hebben een brief gestuurd aan de CDA-fractieleden in de Tweede Kamer. Daarin roepen ze de fractie op om voorstellen voor een humaner asielbeleid te steunen.

Een verblijfsvergunning voor hier geboren en getogen asielkinderen moet de eerste stap zijn. De PvdA en ChristenUnie hebben met een initiatiefwet, de wortelingswet, voorgesteld dat kinderen die langer dan acht jaar in de procedures zitten, definitief in Nederland mogen blijven. Voor de initiatiefwet is nu in de Kamer geen meerderheid en minister Leers heeft zich er altijd tegen verzet.

Fractievoorzitter Van Haersma Buma is ook tegen de wet. Hij denkt dat één algemene regel 'het paard achter de wagen spant'. 'We moeten wel beter rekening houden met de achtergrond van individuele gevallen en sneller beslissen', aldus de fractieleider van het CDA.

PvdA en ChristenUnie hopen op steun voor de wet van tenminste een deel van de CDA-fractie. Vorig jaar drongen de CDA-leden al aan op genade voor asielkinderen. Ook veel CDA-burgemeesters en wethouders steunen het wetsvoorstel. Nu komt daar de brief van de lokale CDA-fracties bij. Door de breuk met de PVV is het CDA niet meer gebonden aan de samenwerking met de partij van Geert Wilders - die fel tegen de wortelingswet is.

Samenwerking PVV
Van Haersma Buma herhaalde vanochtend bij BNR dat hij niet meer wil samenwerken met de PVV. 'Dus ook niet als er geen enkele andere optie meer rest', beklemtoonde hij.

Dit was in 2010, toen het CDA in de gedoogconstructie met de VVD en de PVV stapte, wel het argument voor de christenen om de samenwerking aan te gaan. 'Maar de volgende keer dat we met de PVV zouden gaan praten, weten we door het mislukte Catshuisakkoord dat ze op de laatste dag toch opeens kunnen zeggen 'we doen het toch maar niet', aldus Buma.

CDA-prominenten
'VHB' werd tijdens het interview op BNR ook gevraagd naar zijn mening over de steunbetuigingen van verschillende CDA-prominenten voor de kandidaten voor het lijsttrekkerschap. Van Haersma Buma zei het goed te vinden dat partijprominenten zich uitspreken. 'Dat heeft iets Amerikaans', aldus de fractievoorzitter.

Buma ligt voorop in de strijd, maar wordt op de voet gevolgd door de Purmerendse wethouder Mona Keijzer. Zij kreeg publiek de steun van oud-minister Aart Jan de Geus. Oud-minister Ernst Hirsch Ballin sprak zich uit voor onderwijsman Marcel Wintels.

Meer over