Van Grunsven tweede na Grand Prix Spécial

HONGKONG - Anky van Grunsven heeft na de eerste rubriek van de individuele wedstrijd dressuur een kleine achterstand op haar concurrente Isabell Werth. De Duitse (met Satchmo) staat na de Grand Prix Spécial eerste met 75,200 procent, Van Grunsven kwam zaterdag met Salinero tot 74,960.

De medailles worden dinsdag verdeeld na het tweede onderdeel, de kür. Hans Peter Minderhoud (Nadine) staat na het eerste onderdeel in Hongkong zevende, met 70,920. Imke Schellekens-Bartels trok zich zaterdagochtend terug vanwege een lichte blessure bij haar paard Hunter Douglas Sunrise.

Van Grunsven was na haar proef teleurgesteld. ''Ik maakte twee grote fouten, die me in de training nooit gebeuren. En dat bij de Spelen'', treurde de olympisch kampioen van Sydney (2000) en Athene (2004). ''Maar wie me kent, weet dat ik niet opgeef'', bleef Van Grunsven hoopvol.

Ze kwam met een bedrukt gezicht uit de ring na haar proef. ''Ik zat, toen ik de ring uitkwam, emotioneel even in een achtbaan'', gaf ze toe. Op de consequenties van haar fouten voor het eindklassement wilde Van Grunsven nog niet ingaan. ''Het maakt me niet uit welke kleur de medaille is, maar ik moet in ieder geval niet zo rijden als vandaag'', aldus de Nederlandse.

Ze hoorde later telefonisch van Hans Peter Minderhoud dat haar concurrente Werth ook in de fout was gegaan. Satchmo, het paard van de Duitse, ging in een piaffe achteruit in plaats van vooruit en dat kostte de Duitse veel punten. ''Hij schrok waarschijnlijk ergens van'', verklaarde Werth de actie van Satchmo. ''Ik kan me niet herinneren dat hij ooit zo reageerde. Gelukkig is nog niet alles verloren'', zei de Duitse amazone.

Werth, de 'eeuwige rivale' van Van Grunsven, won het olympisch goud in 1996 in Atlanta. ''Het zal zeer, zeer 'close' worden in de finale van dinsdag'', voorspelde de Duitse. (ANP)

Anky van Grunsven en haar paard Salinero. Foto EPA/Harish Tyagi Beeld
Anky van Grunsven en haar paard Salinero. Foto EPA/Harish Tyagi
Meer over