Van Gelder op verzoek trainer weggestuurd

Turner Yuri van Gelder is op nadrukkelijk verzoek van zijn eigen trainer Bram van Bokhoven uit het olympisch dorp gezet en naar huis gestuurd.

ANP
Archieffoto: trainer Bram van Bokhoven en turner Yuri van Gelder. Beeld anp
Archieffoto: trainer Bram van Bokhoven en turner Yuri van Gelder.Beeld anp

'Yuri heeft het die avond bont gemaakt, te bont. Hij heeft fouten gemaakt die hij niet had moeten maken. Hij is ingegaan tegen alles waar wij als turnbond voor staan," zegt Van Bokhoven in een interview met De Telegraaf.

Volgens Van Bokhoven past het gedrag van de ringenspecialist niet binnen de normen en waarden van topturners met ambitie. "Het is een optelsom geweest. Het ongeoorloofd stappen, het drinken van alcohol, het laat thuis komen, het missen van een training - en dat allemaal, terwijl hij nog een finale voor de boeg heeft. Dat is voor mij heel zwaarwegend. Dat betekent dat je er niet het maximale uit gaat halen. In een olympische finale!"

Geen commentaar
Het is opmerkelijk dat de coach zich naar buiten toe uitlaat. In het persbericht waarin maandag melding werd gemaakt van het naar huis sturen van Van Gelder werd nadrukkelijk gemeld dat vanuit TeamNL en gymnastiekbond KNGU geen verdere mededelingen werden gedaan over de maatregel.

Donderdag liet Van Bokhoven op vragen van het ANP nog weten zich van commentaar te onthouden tegenover de media: "Als ik dat wel ga doen, zal het met jullie allemaal tegelijk zijn," liet hij weten.

Zijn interview verschijnt op de dag dat Van Gelder via een kort geding alsnog deelname aan de ringenfinale op de Spelen van Rio wil bewerkstelligen.

Uitspraak
"Onze normen en waarden gaan boven alles," stelt Van Bokhoven nu. "Het is niet zo dat we een turner milder straffen omdat hij een bekende sportman is. Een turner die een olympische finale voor de boeg heeft dient zich als een prof te gedragen."

De zaak dient om 11.15 uur in Arnhem en de kans is heel groot dat er vrijdagmiddag nog uitspraak wordt gedaan. Of de uitspraak nog van invloed is op de daadwerkelijke deelname van Van Gelder aanstaande maandag, is de vraag. De internationale turnfederatie FIG liet al weten dat het "op basis van onze regels uitgesloten is dat hij nog terug kan keren". Er is ook al een vervanger aangewezen, namelijk de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues.

Vervolgens dient Van Gelder ook nog het internationaal sporttribunaal CAS te overtuigen. Dit sportarbitrage-instituut houdt speciaal voor de Spelen kantoor in Rio, dus zou snel kunnen handelen. Komende maandag is de ringenfinale, met of zonder Van Gelder.

Lees ook de open brief van Mick Boskamp: 'Beste Yuri, eens verslaafd betekent altijd verslaafd' [+]

Yuri van Gelder Beeld epa
Yuri van GelderBeeld epa
Meer over