Van der Stoel waarnemend burgemeester Landsmeer

Anne Lize van der Stoel (VVD), oud-gemeenteraadslid en stadsdeelvoorzitter in Amsterdam, wordt waarnemend burgemeester van Landsmeer.

Het Parool
Anne Lize van der Stoel in 2005. Beeld Het Parool
Anne Lize van der Stoel in 2005.Beeld Het Parool

Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft woensdagavond bekend gemaakt dat van Van der Stoel per 17 januari de plek van Astrid Nienhuis overneemt. Nienhuis wordt burgemeester van Heemstede.

Van 1982 tot 1994 was Van der Stoel gemeenteraadslid in Amsterdam, een deel van die tijd ook als fractievoorzitter. Na een uitstap naar de Tweede Kamer werd ze in 2002 stadsdeelvoorzitter in het Centrum.

Van der Laan
Het was een turbulente tijd voor het stadsdeel. Van der Stoel raakte vaak in conflict met raadslid Els Iping (PvdA). Uitspraken in Het Parool over het verbieden en inperken van short stay-verhuur van vrijesectorappartementen waren voor Van der Stoel de druppel. Ze stapte in 2007 uit de raad.

De problemen in het stadsdeel liepen in die periode zo op dat coalitiepartijen PvdA en Groenlinks de VVD uit de deelraad van het Centrum wilde zetten. Eberhard van der Laan, toen nog in de functie als PvdA-prominent, moest met de coalitiepartijen om tafel zitten om de situatie te lijmen.

Van der Stoel vertrok uit Amsterdam en was tussen 2013 en 2014 waarnemend burgemeester in Teylingen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over