Van der Laan geeft Argentijnen tips om meer te fietsen

Burgemeester Van der Laan heeft wel wat tips uit Amsterdam om de inwoners van Buenos Aires meer te laten fietsen. "Scheid de fietspaden van de autoweg, maak rotondes en een goede fietskaart."

Olga Ketellapper
Buenos Aires kan nog veel leren van Amsterdam op het gebied van fietsen Beeld Mats van Soolingen
Buenos Aires kan nog veel leren van Amsterdam op het gebied van fietsenBeeld Mats van Soolingen

Dat zegt Van der Laan donderdag in een interview met de Argentijnse krant Clarín. In juni was Van der Laan een paar dagen in de Argentijnse hoofdstad om een samenwerking te tekenen met zijn evenknie uit Buenos Aires, Horacio Rodríguez Llarreta. De twee steden gaan samenwerken op het gebied van water- en afvalmanagement, stedelijke en economische ontwikkeling en mensenrechten.

De porteños, zoals inwoners van Buenos Aires heten, moeten meer gaan fietsen in plaats van de auto gebruiken. "De 150 kilometer aan fietspaden die er nu liggen zijn een goed begin," aldus Van der Laan.

Vlak
Hoewel zowel Buenos Aires als Amsterdam vlak zijn, en dus erg geschikt om te fietsen, is er wel één groot verschil, volgens Van der Laan. "Het fietsen zit de Amsterdammers in de genen." Om dat ook in Buenos Aires te bewerkstelligen zouden de fietsers van de auto's moeten worden gescheiden. Daarnaast zouden veilige fietsparkeerplekken, rotondes met voorrang voor fietsers en een goede fietskaart nodig zijn.

De Argentijnen kunnen niet alleen van Amsterdam leren, ook de burgemeester leerde iets in Argentinië. Van der Laan is onder de indruk van het Argentijnse initiatief om een aantal gemeentelijke diensten te verplaatsen naar verloederde wijken, en daarbij bedrijven die willen investeren in deze gebieden fiscale voordelen te geven. "Dat is heel slim," aldus de burgemeester.

Anne Frank
Volgens Van der Laan zijn er grote overeenkomsten in de uitdagingen waar beide steden mee te maken hebben. Niet alleen op het gebied van een groenere stad kunnen de twee steden samenwerken. Ook op cultureel vlak en op het gebied van mensenrechten zijn er raakvlakken. Zowel Amsterdam als Buenos Aires hebben een museum gewijd aan Anne Frank.

Het Amsterdamse Anne Frank Huis organiseerde tijdens de reis samen met de Argentijnse partnerorganisatie Centro Ana Frank Argentina evenementen voor jongeren om thema's als discriminatie en vrijheid bespreekbaar te maken. Dinsdag ontving de directeur van het Argentijnse centrum de Frans Banninck Cocq Penning van Van der Laan.

Meer over