Van der Breggen verovert brons op tijdrit

Anna van der Breggen heeft woensdag bij de individuele tijdrit op de Olympische Spelen een bronzen medaille gehaald. Ellen van Dijk, die onderweg de berm in stuurde, eindigde als vierde.

ANP
Anna van der Breggen in actie tijdens haar tijdrit. Beeld epa
Anna van der Breggen in actie tijdens haar tijdrit.Beeld epa

De 26-jarige Van der Breggen, zondag nog goudenmedaillewinnares in de wegwedstrijd, had 44.37 nodig voor de race over 29,8 kilometer, ze was elf seconden sneller dan landgenote Van Dijk.

De winnares van de tijdrit, de Amerikaanse Kristin Armstrong, finishte in 44.26. De Russische Olga Zabelinskaya won zilver.

Armstrong zegevierde een dag voor haar 43e verjaardag op het winderige en regenachtige parcours. Het was voor de Amerikaanse, na 2008 en 2012, de derde keer op rij dat ze de tijdrit op de Spelen won. Ze is de eerste wielrenner ooit die drie opeenvolgende zeges haalt op een olympische wegwedstrijd.

In 2009 stopte Arnstrong met wielrennen om en gezin te stichten. Ze keerde terug in het wielercircuit voor de Olympische Spelen van Londen. Hierna ging ze opnieuw met pensioen, maar ook hier kwam ze van terug, met de gouden medaille in Rio tot gevolg.

Berm
De Amerikaanse troefde Zabelinskaja af, die in februari achttien maanden werd geschorst voor dopinggebruik. Omdat de straf met terugwerkende kracht gold en ze in 2014 al werd betrapt, kon ze alsnog meekoersen in Rio.

Van Dijk, die vooraf gold als een groot kanshebber op eremetaal, gleed weg tijdens een beklimming en stuurde hierdoor noodgedwongen de berm in. Ze viel niet, maar kwam wel stil te staan en verspilde kostbare seconden.

Indirect profiteerde Van der Breggen. Zij veroverde de derde Nederlandse medaille in Rio, na haar eigen gouden race van zondag en het brons van judoka Anicka van Emden.

Profiel Anna van der Breggen
Leeftijd: 26
Belangrijkste resultaten:
Olympische Spelen 2016: brons tijdrit, goud wegwedstrijd.
WK 2015: zilver wegwedstrijd, zilver individuele tijdrit en brons ploegentijdrit.
Winnares Waalse Pijl 2015, 2016.
Eindzege Ronde van Italië 2015.
Winst in La Course in 2015.

Meer over