Van den Berg met Holleeder?

AMSTERDAM - Justitie onderzoekt of er verband bestaat tussen 'wonderbelegger' René van den Berg en kringen rond Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. Het draait om een villa in Aalsmeer.Dit meldt het Financieel Dagblad vandaag. Het Openbaar Ministerie weigert commentaar.

Van den Berg zou in april 2005 1,9 miljoen euro aan contanten naar een bank in Zwitserland hebben gebracht. Een deel ervan kwam terecht bij vastgoedbedrijf Yucatan en werd gebruikt voor de aankoop van een villa in Aalsmeer. Die is eigendom van Mike Offenberg, een goede vriend van Willem Holleeder. De curator in de faillissementszaak rond Van den Berg, Tony van Hees, laat het huis veilen; de opbrengst komt ten goede aan schuldeisers van Van den Berg.

René van den Berg wilde tijdens de behandeling van het hoger beroep eerder deze maand geen opheldering geven over het 'Zwitserse' geld. Hij zou Offenberg kennen uit de paardenwereld.

Volgens het Financieel Dagblad, dat inzage had in het justitiedossier, vreesde Van den Berg voor zijn leven toen de transactie in Zwitserland plaatsvond. ''Deze personen houden niet van grapjes,'' zou hij in paniek over de telefoon tegen een Zwitserse stroman hebben gezegd.

De rechtbank veroordeelde de Hilversumse tennismecenas vorig jaar tot vijf jaar cel wegens frauduleuze beleggingspraktijken. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week in hoger beroep opnieuw vijf jaar cel. Advocaat Cees Korvinus vindt dat de straf moet worden beperkt tot de twee jaar die zijn cliënt al heeft gezeten.

Van den Berg had een beleggingspiramide opgebouwd. Uit bankafschriften blijkt dat 85 miljoen euro is ingelegd, waarvan zes miljoen niet meer te traceren is. Ook zouden grote hoeveelheden contant geld bij hem zijn binnengekomen. Ruim 1400 beleggers zeggen gedupeerd te zijn.

Ook Hof veroordeelt René van den Berg tot vijf jaar

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft 'wonderbelegger' René van den Berg vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens frauduleuze beleggingspraktijken. De straf is conform het vonnis van de rechtbank en de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Het hof oordeelde dat Van den Berg wel degelijk uit persoonlijk gewin handelde, wat hij ontkent. De oud-valutahandelaar, die vorig jaar hoger beroep aantekende, had een 'beleggingspiramide' opgebouwd waarin volgens de curator ruim 127 miljoen euro omging. Ruim 1400 beleggers zeggen gedupeerd te zijn door de Hilversummer. (ANP)

undefined

Meer over