weekendtips

Van Beyoncé tot salsa: dit wil je dit weekend niet missen

Dit weekend draait voornamelijk om Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, maar ook daaromheen is een hoop te doen. Het Parool zet de beste tips op een rij.

Het Parool
Tijdens de vele vrijheidsmaaltijden wordt gezamenlijk brood gebroken. Beeld Michiel Landeweerd
Tijdens de vele vrijheidsmaaltijden wordt gezamenlijk brood gebroken.Beeld Michiel Landeweerd

International Beyoncé Day
Koningsdag is voorbij. Dat betekent dat er plek kan worden gemaakt voor de vrouw die door velen als koningin wordt vereerd: Beyoncé. Vrijdag is het officieus International Beyoncé Day en dat wordt gevierd. Club NYX is voor het vierde jaar Beyoncé-walhalla waar non-stop hits klinken en bezoekers worden aangemoedigd de microfoon te pakken voor een karaokemomentje. Pas op je oren.
Vrijdag 3 mei, 23:00 uur, €11
Club Nyx,Reguliersdwarsstraat 42

Hoe praat je over het kwaad?
Een uur na de Nationale Dodenherdenking zorgen artiesten en theatermakers in Heel Nederland voor extra verdieping in de vorm van optredens en voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam is bijvoorbeeld een eenmalige productie van acteur Pierre Bokma, ballerina Igone de Jongh en Het Nationale Ballet te zien. Op 3 mei vindt in De Balie een inhoudelijk gesprek plaats met Frans Timmermans en schrijvers Chaja Polak en Tom Lanoye. De vraag is: hoe spreek je over het kwaad. En: moeten we alle aandacht voor nationalisten en fascisme zien als waarschuwing?
Vrijdag 3 mei 20:00 uur, €13
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10

Theatraal concert
Theatermaker, schrijver en Paroolcolumnist Johan Fretz doet wat hij wellicht het best doet: door middel van een theatraal concert mensen aan het denken zetten. Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog probeert hij het ritme van de tijd te vangen. Spoken word, livemuziek, speech: hij zet alles in om zijn gedachten over te brengen.
Zaterdag 4 mei, deuren openen om 20.05, ná de nationale herdenking
Compagnietheater

Lipjes getuit...
Een lichaam is slechts een lichaam, maar een borst op bijvoorbeeld Facebook levert direct gelazer op. Er heerst preutsheid rondom naakt, en tegelijkertijd worden borsten nauwelijks los gezien van seks. Dat is in een notendop de visie van ludiek dansfeestje Titty Appreciation Party. Hangtieten, pronte borstjes en ongelijke memmen vol littekens: ze zijn allemaal oké en worden op de dansvloer van Sociëteit Sexyland niet beoordeeld, gecensureerd of geseksualiseerd. Want het zijn maar blote borsten.
Zaterdag 4 mei, 19.30-03.00, €7
Sociëteit Sexyland, Ms. van Riemsdijkweg 39

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Losse heupjes
Niks luidt de zomer zo in als in een tropische bar een stevig potje salsadansen. Bar Botanique wordt dit weekend daarom omgetoverd in een broeierige, Cubaanse flirtclub uit de jaren dertig, waar enkel Latijns-Amerikaanse hitjes klinken. Leuk, maar wat nou als je met die stijve, Nederlandse heupen totaal niet kunt dansen? Een half uurtje voor het dansfeest losbarst is er een workshop salsadansen in de bar. Ja, dat is even ongemakkelijk, maar wie zich daar overheen zet en met een drankje erbij aan het zwieren zwaait, staat een zwoele zomeravond te wachten.
Zaterdag 4 mei, 21:30-02:00, gratis
Bar Botanique, Eerste van Swindenstraat 581

Samen eten verbindt
Zoals elk jaar wordt er op 5 mei brood gebroken met vreemden en bekenden, tijdens zogenoemde vrijheidsmaaltijden. Van het Muziekgebouw tot het Sierplein, en van de A'DAM Toren tot de He Hua Tempel: op zo'n honderd locaties in alle stadsdelen worden (veelal gratis) maaltijden georganiseerd. Het thema van dit jaar is 'Familie Amsterdam' en doelt op de kunst van het gezamenlijk leven in de hoofdstad.

Voor de vrijheidsmaaltijd op de binnenplaats van het Nationaal Holocaust Museum worden mensen gevraagd familiefoto's mee te nemen, en aan de hand daarvan in gesprek te gaan.

Culturele hub Lola Luid in de Derkinderenstraat nodigt buurtbewoners uit voor een etentje met ongedocumenteerde vluchtelingen.

Omdat Bevrijdingsdag samenvalt met het begin van de Ramadan wordt na zonsondergang in de Tolhuistuin een iftar gedeeld. Iedereen is welkom.
Een overzicht van alle maaltijden staat hier.

Maak van vreemden nieuwe bekenden tijdens een vrijheidsmaaltijd. Beeld Michiel Landeweerd
Maak van vreemden nieuwe bekenden tijdens een vrijheidsmaaltijd.Beeld Michiel Landeweerd

Nog meer weekendtips?
-> 10 uittips om in Amsterdam de vrijheid te vieren.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over