Van Aartsen: veel werk te doen op Wittenburg

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen bezocht woensdagavond het buurtcentrum op Wittenburg waar de 17-jarige Mohammed Bouchikhi is doodgeschoten. Ook sprak hij met familie van het slachtoffer en buurtbewoners.

Hanneloes Pen
Van Aartsen woensdagavond in De Witte Boei in gesprek met bewoners van Wittenburg. Beeld anp
Van Aartsen woensdagavond in De Witte Boei in gesprek met bewoners van Wittenburg.Beeld anp

Het nichtje van de 17-jarige doodgeschoten Mohammed Bouchikhi staat voor buurthuis De Witte Boei op Wittenburg. Ze is boos.

"De burgemeester is te laat. Hij had veel eerder moeten komen en berouw moeten tonen. Het lijkt wel alsof we aan ons lot worden overgelaten," zegt Yasmine Ouled Ali (16), die omringd wordt door andere familieleden.

Een ander nichtje: "Van der Laan had hier allang gestaan."

Van Aartsen sprak woensdag drie uur lang met familie van Mohammed Bouchikhi en de ouders van de in november doodgeschoten 19-jarige Ayman Mouyah, een schooldirecteur, de imam uit de nabijgelegen moskee en buurtbewoners.

Ook sprak hij met een jongen van een jaar of twaalf die de schietpartij van vrijdag van dichtbij meemaakte.

De media
Na afloop gaf hij aan de toegestroomde pers een korte toelichting van de gesprekken. "Waar heel veel aandacht voor moet zijn, is voor de kinderen die erbij waren. Zowel van slachtofferhulp, maar ook van de scholen hier", zei de burgemeester.

"De Marokkaanse gemeenschap voelt zich slachtoffer en dat begrijp ik goed. Er is hier nog veel werk te doen." Hij weersprak de kritiek uit de buurt dat hij te laat zou zijn gekomen. "Daar heeft helemaal niemand hier iets over gezegd," aldus Van Aartsen.

De ouders van Ayman Mouyah, die kort ervoor het buurthuis verlieten, zijn blij dat ze met Van Aartsen hebben gesproken. "Hij had mooie woorden," vond de vader. "Hij vindt het heel erg voor de familie en voor heel Amsterdam."

null Beeld anp
Beeld anp

Eerder op de avond toog Van Aartsen samen met stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje naar de plek van de schietpartij, pakweg honderd meter verderop. Ze bekeken de herdenkingsplek. Naast de plek hangt een bord aan de muur: "We zijn op zoek naar creatieve vrijwilligers."

'Wie is de volgende?'
Twee moeders staan op een afstandje toe te kijken. De dertienjarige dochter van een van hen heeft die avond de schietpartij gezien. "Mijn dochter is er kapot van. Ze praat met een psychologe," aldus Khadija Mafhoim, moeder van vier kinderen die sinds 2001 in deze buurt woont. "Vroeger waren hier nooit problemen in deze buurt. Maar nu voelen we ons onveilig. Wie is de volgende?"

De moeders kwamen net terug uit de moskee. Kimiya Ismael, moeder van vijf kinderen: "Het is wel goed dat de burgemeester komt. Hij moet onze veiligheid regelen. Er zijn nu al vijf onschuldige mensen doodgeschoten. Het raakt je alsof het je eigen kind is."

Dapper
Kickboks-leraar Houari is volgens haar heel dapper geweest. "Hij heeft tegen de gemaskerde jongens die binnenrenden gezegd dat ze rustig moesten doen. Dat er allemaal kinderen binnen waren."

Buurtbewoner en voormalig jongerenwerker Ben, die tegenover buurthuis De Witte Boei woont, vindt dat de politie en handhavers nu wel erg overvloedig aanwezig zijn. "Dat is allemaal voor de bühne, net als het bezoek van Van Aartsen dat ook een beetje is." Dat het nabijgelegen jongerencentrum De Clutch is gesloten, vindt hij geen goede zaak. "Nu moeten de jonge kinderen van de kookles en de jongens van de kickboksles in een pandje samen."

Kattenkwaad
Een geboren en getogen Kattenburger, die niet met zijn naam in Het Parool wil staan, wil geen kwaad woord weten van zijn wijk. Hij voelt zichzelf er nog steeds veilig. "Kattenburg is altijd een wijk geweest waar kattenkwaad wordt uitgehaald, alleen kun je dit geen kattenkwaad meer noemen. Maar het kan overal gebeuren."

Lees ook: Bruut onderwereldgeweld: hiervoor bestaat geen draaiboek, Gedode Mohammed Bouchikhi was 'een echte Amsterdammer' en Analyse: Oostelijke Eilanden frontlinie vuurwapengeweld

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over