Vakbondfusie van de baan na verzet FNV Bondgenoten

De voorgenomen fusie van een aantal grote vakbonden binnen vakbeweging FNV lijkt van de baan. Het voorstel kreeg vandaag geen voldoende meerderheid bij de stemming onder de kaderleden van FNV Bondgenoten.

null Beeld anp
Beeld anp

Het was de bedoeling dat FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en de voormalige vakcentrale FNV samengevoegd zouden worden tot één grote, sterke vakbond. FNV Sport en Abvakabo waren al akkoord. Maar het voorstel strandde bij het congres van FNV Bondgenoten. Het is hierdoor 'statutair en notarieel' niet meer mogelijk om het huidige fusietraject door te zetten.

Verzet

Vorige week stapte de ondernemingsraad van FNV Bondgenoten naar de Ondernemingskamer om de fusie tegen te houden. De raad vreesde dat het samengaan zou resulteren in te veel banenverlies voor Bondgenoten en zei dat een gedegen financiële risicoanalyse ontbreekt.

Het afketsen van de fusie is een grote tegenslag voor FNV-voorzitter Ton Heerts, die al het hele jaar werkt aan 'één ongedeelde FNV'. Die zou een sterkere positie moeten innemen dan een groep kleinere, verdeelde FNV-bonden.

FNV-voorzitter Ton Heerts. Beeld ANP
FNV-voorzitter Ton Heerts.Beeld ANP
Meer over