Vakbonden kondigen korte 'wapenstilstand' NedCar aan

De vakbonden hebben vandaag een twee weken durende 'wapenstilstand' afgekondigd om NedCar. Dit omdat eigenaar Mitsubishi een deel van de eisen wél, maar een ander deel nog niet heeft ingewilligd, maakte FNV Bondgenoten vandaag bekend.

ANP/Redactie
Werknemers van autofabriek NedCar protesteren op het Malieveld tegen de dreigende sluiting van de autofabriek in Born. Beeld anp
Werknemers van autofabriek NedCar protesteren op het Malieveld tegen de dreigende sluiting van de autofabriek in Born.Beeld anp

Mitsubishi gaat weliswaar op zoek naar een overnamekandidaat voor NedCar, maar de Japanners hebben voor het sociaal plan nog geen garanties zwart op wit gegeven. Ook is er nog geen mandaat voor de raad van bestuur (rvb) van NedCar om namens Mitsubishi te onderhandelen met de vakbonden. Mitsubishi krijgt tot half maart de tijd om mandaat en garanties te regelen.

Blijft die duidelijkheid uit, dan volgt een ultimatum, een signaal dat er acties op komst zijn.

Mitsubishi heeft aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken mondelinge toezeggingen gedaan over de reservering van honderden miljoenen euro's voor het sociaal plan, mocht er geen overnamekandidaat gevonden worden. Maar de bonden willen dit zwart op wit.

Ook hebben de bonden geen zin om met de rvb van NedCar te praten als die geen mandaat heeft.

Sinds de aankondiging door de Japanners op 6 februari dat NedCar dicht gaat eind dit jaar, is er serieuze interesse van autofabrikanten in China en Europa voor de Nederlandse autofabriek, zei vakbondsbestuurder Henk van Rees nog. 'Mitsubishi neemt zelf het voortouw in de zoektocht', aldus Van Rees. De vakbonden hebben samen met NedCar, Mitsubishi en de overheid zitting in de taskforce die actief zoekt naar een overnamekandidaat.

Begin maart praat Mitsubishi met het ministerie van EZ over de condities voor een overname van NedCar.

Meer over