Vakbond stelt rederij Doeksen ultimatum

Vakbond FNV Bondgenoten wil meer zekerheid voor de werknemers van rederij Doeksen, de rederij die afvaarten naar Terschelling en Vlieland verzorgt. De bond heeft Doeksen daarom een ultimatum gesteld. Volgens de vakbond zijn werknemers van de rederij onzeker over het behoud van uren en de beloning daarvoor. Het ultimatum loopt donderdag om middernacht af. Als Doeksen niet ingaat op de eisen, dan volgen er acties.

Een veerboot van Rederij Doeksen in de haven van Harlingen. De rederij, die de veerdiensten exploiteert naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland, wil vanwege het verlies dat het maakt door de concurrentie van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) een deel van de vaarten in de winterperiode schrappen. Beeld anp
Een veerboot van Rederij Doeksen in de haven van Harlingen. De rederij, die de veerdiensten exploiteert naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland, wil vanwege het verlies dat het maakt door de concurrentie van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) een deel van de vaarten in de winterperiode schrappen.Beeld anp

'Als het aan Doeksen ligt, worden de werknemers als een jojo ingezet', zegt Minke Jansma van FNV Bondgenoten. De bond wil nog niet zeggen wat voor acties er volgen na het verstrijken van het ultimatum. Stakingen zijn in eerste instantie uitgesloten door de bond.

Concurrentie met EVT
Doeksen wil nog niet reageren op de eis van de vakbond. Zij bestuderen de tekst van het ultimatum en komen dinsdagmiddag met een reactie. De rederij is door het Rijk de aangewezen veerdienst om de afvaarten van en naar de eilanden te verzorgen. Doeksen lijdt door de concurrentie met de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) verlies. Door de concurrentie loopt het aantal reizigers bij Doeksen terug en daarom wil het bedrijf schrappen in de dienstregeling.

'Roosters maken in overleg'
De rederij zegt dat de onrendabele vaarten vanaf 1 november onbetaalbaar zijn, doordat er in de zomer concurrentie is van de EVT. Maar van jojoën, zoals de FNV zegt, is volgens Doeksen geen sprake. Er zullen jaarroosters worden gemaakt, zodat het personeel weet waar het tot 1 oktober 2014 aan toe is.

Doeksen: 'We hebben de vakbonden aangeboden om dit rooster in overleg te maken. Het is echter onmogelijk om zonder flexibiliteit van de werknemers tot een goed werkbaar rooster te komen.' Het bedrijf ziet geen mogelijkheid om de niet-gewerkte uren door te betalen, zoals de FNV wil.

Meer over