PlusInterview

Vader slachtoffer vechtpartij op de Wallen: 'Hij wilde vrede stichten, daar blijf ik bij'

De 32-jarige Robert Gerritsen, die drie weken geleden na een vechtpartij op de Wallen overleed, werd van vredestichter tot vechtersbaas gebombardeerd. Zijn vader vertelt zijn verhaal.

Hanneloes Pen en Ton Damen
Bert Gerritsen: 'Onder Roberts naam moet ik nu een datum laten zetten' Beeld Marc Driessen
Bert Gerritsen: 'Onder Roberts naam moet ik nu een datum laten zetten'Beeld Marc Driessen

Bevatten dat zijn zoon er niet meer is, kan hij nog niet. Maar over hem praten, vindt hij fijn. "Robert was een rustige jongen. Een vakman. Hij had alles goed op de rit. Een tegelzettersbedrijf, een leuk gezinnetje, twee kindjes en een lieve vrouw."

Hij was soms wel een beetje jaloers op hem. "Hij was een warm persoon, kon goed overweg met stress en hield niet van trammelant. Kort voor zijn dood heb ik gelukkig nog op zijn Facebook gezet dat hij alles zo goed voor elkaar had. Nee, hij heeft dat niet geliked. Hij was een bescheiden jongen."

Bert Gerritsen (56), vrachtwagenchauffeur uit Barneveld, heeft lang geaarzeld om zijn verhaal te vertellen. Hij heeft het niet zo op de pers die meegaat in de berichtgeving over de vechtpartij en de rol van zijn zoon daarin. Toch wil hij zijn verhaal kwijt. Want het beeld dat ontstaat dat zijn zoon een vechtersbaas is, bevalt hem niet.

Opstootjes
Robert ging zaterdag 3 september mee met een vrijgezellenfeestje van een van zijn vrienden, alhoewel hij dat aanvankelijk niet van plan was, vertelt zijn vader. Zijn zoon had net een verbouwing van zijn huis achter de rug en wilde een barbecuefeestje geven voor vrienden die hadden geholpen. Hij zou alleen mee karten in Almere, maar besloot later toch mee te gaan voor een boottocht en de Bananenbar op de Wallen.

Rond elven wilde de groep de avond afsluiten op het Leidseplein. "Maar op de Wallen ontstonden verschillende opstootjes. De bruidegom in spe kreeg een klap en lag op de grond. Het ging allemaal heel snel. Niet alle mannen uit de groep hebben het gezien en waren erbij. Een van hen ging zijn bebloede gezicht wassen in café Old Sailor."

Robert lag ook op de grond en kwam niet meer bij. Ambulancepersoneel heeft hem vijftien minuten gereanimeerd en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Het was het zoveelste incident met vechtpartijen, geweldsincidenten en bedreigingen op de Wallen.

Bert en zijn vrouw, die met vakantie in het Duitse Cochem waren, kregen rond drie uur 's nachts een telefoontje. De vrouw van Robert belde dat het serieus mis was met hun zoon. Drie uur later stonden Bert en zijn vrouw in het VUmc. "Ik dacht dat het wel los zou lopen. Onze dochter lag ooit in coma en die was er ook weer uitgekomen. Machines hielden hem in leven. Hij haalde het uiteindelijk niet."

Roofvogel
Intussen kwamen de eerste politieberichten naar buiten. Robert wilde een ruzie sussen, zo deelde de politie mee, en raakte vervolgens betrokken bij een vechtpartij met drie Oost-Europese mannen - vermoedelijk Polen. Bert: "Ik was er trots op dat hij zo beschreven werd."

Maar korte tijd later werd dat bericht weer ingetrokken. Robert zou geen ruzie hebben gesust maar had daadwerkelijk meegevochten. De Polen waren vermoedelijk Roemenen. Er werden ook camerabeelden vrijgegeven van de vechtpartij.

Bert heeft ze 'beeldje voor beeldje' bekeken, zonder dat hij zijn zoon zag. Een conclusie kan hij er niet uit trekken. "Ik heb altijd tegen hem gezegd dat hij niet moet vechten, maar dat hij zich ook niet hoeft te laten slaan. Maar om hem nu als vechtersbaas neer te zetten..."

Op zijn arm heeft Bert een tatoeage van een roofvogel en gevouwen handen. "De handen van God," zegt hij. 'Jesaja 40:31', staat erboven, een vers uit het Oude Testament: 'Maar mensen die op de Heer vertrouwen, zullen nieuwe kracht krijgen. Ze zullen opstijgen als een arend.'

Onder de afbeelding staan de namen van zijn drie kinderen: Robert, Angela en Jordy. "Onder Roberts naam moet ik nu een datum laten zetten. Of misschien wel een vredesduif."

Bruiloft
De familie weet nog steeds niet wat er precies is gebeurd op de Wallen en waaraan Robert is overleden. Het forensisch onderzoek loopt nog. Bert denkt dat zijn zoon door een ongelukkige samenloop van omstandigheden in die situatie is beland. "Ik houd eraan vast dat hij een vredestichter was. Hij kon niet tegen onrecht."

'Ik heb hem altijd gezegd dat hij niet moet vechten, maar dat hij zich ook niet hoeft te laten slaan' Beeld Marc Driessen
'Ik heb hem altijd gezegd dat hij niet moet vechten, maar dat hij zich ook niet hoeft te laten slaan'Beeld Marc Driessen

Veel mensen denken dat hij waarschijnlijk graag ziet dat de daders zwaar worden gestraft. "Maar daar houd ik me op dit moment nog niet mee bezig. Ik weet niet eens wat er gebeurd is. Over en weer vielen er klappen. Het zijn dertien slachtoffers, en mijn zoon betaalde de hoofdprijs. Zij dragen allemaal een rugzakje met zich mee."

Met zijn vrouw, dochter en een kleinzoon heeft Bert inmiddels de plek bezocht op de Oudezijds Achterburgwal waar Robert in elkaar zakte. De familie kwam in contact met ondernemers op de Wallen die er bloemen hadden neergelegd. "Bijzonder warme mensen allemaal."

2000 mensen
Een week na de vechtpartij trouwde Roberts vriend voor wie het vrijgezellenfeest was georganiseerd. "Hij kwam vooraf netjes naar me toe en vroeg of de bruiloft wel door kon gaan. Ik zei: 'Je kende mijn zoon. Hij hield van een feestje'."

Bert ging erheen, met een bosje bloemen. "Op de bruiloft hielden ze een minuut stilte voor Robert. Dat was heel fijn."

"Er waren wel tweeduizend mensen om het condoleanceregister te tekenen. Wat had hij een vrienden en kennissen. Ook mensen bij wie hij tegels had gelegd. Dat deed me goed. Het maakte me trots en dankbaar." Een dag later was de begrafenis van Robert, waar de vrienden van het vrijgezellenfeest ook naar toe kwamen.

"Robert is nu in de hemel, zeggen wij." Zijn zoon stond verschillende organen af voor transplantatie. "Hij heeft voor drie mensen een grote betekenis gehad."

Eén ding wil Bert nog zeggen in dit interview: "Oordeel niet te snel. Robert is van een vredestichter een vechtersbaas geworden. Dat is wel erg kort door de bocht. Dat doet de nabestaanden pijn."

Meer over