Vader Breivik ondervraagd

Franse onderzoekers gaan de vader van de Noorse moordenaar Ander Behring Breivik ondervragen. Noorwegen heeft daar om gevraagd. Dat meldden Franse aanklagers vandaag.

ANP/Redactie
Agenten en de vader van Anders Breivik bij zijn huis in Cournanel, Frankrijk, vorig jaar drie dagen na de aanslagen. Beeld AP
Agenten en de vader van Anders Breivik bij zijn huis in Cournanel, Frankrijk, vorig jaar drie dagen na de aanslagen.Beeld AP

'Hij heeft niet met de verdachte samengeleefd sinds die een jaar oud was, maar hij is toch belangrijk om Breiviks persoonlijkheid te begrijpen', aldus de Noorse aanklager Paal-Fredrik Hjort Kraby.

Breiviks vader Jens woont al jaren in Frankrijk. Hij is een gepensioneerde diplomaat en heeft zijn zoon al jaren niet gezien. Breivik senior wil volgens de Noorse justitie niet naar Noorwegen of het Noorse consulaat in Frankrijk komen voor een ondervraging. Daarom is de Franse justitie gevraagd het verhoor te doen.

Breivik (33) liet op 22 juli in Oslo een autobom ontploffen, waardoor acht mensen omkwamen. Kort daarna schoot hij op het eilandje Utoya 69 veelal jonge bezoekers van een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij dood. Hij zei de 'etnische Noorse bevolking' te willen beschermen met zijn daad.

Het proces tegen Breivik begint op 16 april. Als de rechters Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaren, wordt hij naar een inrichting gestuurd. Dan zou hij niet naar de cel hoeven.

Meer over