Plus

V&D doet nu alleen nog in gebruikte spullen

Het faillissement van V&D nadert zijn afronding. De winkelvoorraden zijn verkocht, wat rest is de inboedel van het hoofdkantoor en het distributiecentrum. Die wordt geveild. Woensdag en donderdag waren de kijkdagen.

Jasper Bol
Het inventaris van V&D Vroom & Dreesmann wordt geveild bij veilinghuis Troostwijk Beeld Het Parool
Het inventaris van V&D Vroom & Dreesmann wordt geveild bij veilinghuis TroostwijkBeeld Het Parool

De zwarte letters van het logo van Vroom en Dreesmann prijken nog hoog op het gebouw, maar de etages waarin het hoofdkantoor van de warenhuisketen was gevestigd zijn inmiddels zo goed als verlaten. Vandaag was het hoofdkantoor nog even open voor mensen die geïnteresseerd zijn in de achtergebleven inboedel.

In totaal gaan er deze week tussen de vijftien- en zestienhonderd kavels onder de hamer bij veilinghuis Troostwijk Auctions. Duizenden items uit het distributiecentrum in Nieuwegein en het hoofdkantoor van het failliete warenhuis. Donderdag konden de objecten in het hoofdkantoor in Zuidoost worden bezichtigd voor de veiling.

Het overgrote deel van de inboedel op de uitgestorven etages van het hoofdkantoor betreft een enorme kantoorinventaris. Bureaustoelen, tafels, bankjes en een hele rij computerbeeldschermen wachten in verder lege kantoren op een nieuwe eigenaar. "Er zijn normaal gesproken bedrijven die zo veel mogelijk van de kantoorinventaris willen overnemen en dat wisselen met wat ze nu hebben staan," zegt veilingmeester Dennis Otten.

undefined

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Aapjes

Er staat ook een aantal bijzondere voorwerpen te koop. De bekendste is de nostalgische 'bimbobox' met muziekmakende aapjes. Deze aapjesmachine, zowat elke V&D had er een, stond tot het faillissement in het filiaal in Dordrecht. Nu staat het apparaat treurig op een pallet in een glazen kantoortje. Er is tot nu toe 7500 euro voor geboden. Met een kwartje brengt Otten de aapjes nog maar eens tot leven. De muziek schalt door het pand

Een ander bijzonder object is de tegelwand die in 1949 door het personeel van de V&D in Dordrecht werd geschonken. Vanochtend om elf uur was daar 850 euro voor geboden.

Een van de duurdere objecten is een grote bronzen zeemeermin, die nu nog de fontein voor het pand versiert. Openingsbod: twintigduizend euro. Ook de schilderijen en oude foto's - die herinneren aan het succesvolle verleden van het warenhuis - worden geveild.

De belangstelling voor de inboedel is groot. Er komen vooral handelaren en kleine ondernemers op af. "Ongeveer zestig procent van de objecten die wij veilen, gaat naar het buitenland," zegt Otten. "Maar er zijn ook oud-werknemers die spullen kopen. Tijdens de kijkdag in Nieuwegein was er ook een groep mensen die nog een keer wilden kijken en eventueel nog een kavel wilden kopen."

undefined

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Transportkratten

Hoeveel de veiling tot nu toe heeft opgebracht, mag Otten nog niet zeggen, maar de belangstelling is groot. Ook bij het distributiecentrum in Nieuwegein. Daar staan onder meer een aantal vorkheftrucks, vijftigduizend groene transportkratten en ander materieel te wachten op een nieuwe eigenaar.

De veiling van die objecten sloot vanochtend om tien uur. Liefhebbers voor de objecten uit het hoofdkantoor kunnen nog tot morgenochtend tien uur een bod uitbrengen op de website van Troostwijk.

Er is een kleine kans dat hierna nog een allerlaatste veiling volgt van de inventaris van de 62 filialen. "We hebben getekend voor twee veilingen. Als de laatste winkels gesloten zijn, kijken we of er genoeg materiaal over is voor een allerlaatste veiling."

Of die veiling er werkelijk komt, kan Otten niet garanderen. Het zou dan gaan om overgebleven producten, rekken en kassa's. Als dat wel doorgaat, wordt dat echt de allerlaatste kans om - weliswaar via een omweg - iets te kopen van de V&D.

undefined

Meer over