UvA-student krijgt extra rekening

Naar schatting tientallen studenten van de Universiteit van Amsterdam kregen afgelopen maand te horen dat ze duizenden euro's meer collegegeld moeten betalen dan de UvA hen in eerste plaats had verteld. Dit bedrag kan volgens ASVA studentenunie oplopen tot meer dan 10.000 euro.

Het Parool/Leonie Francien Sellies
Het Universiteitsgebouw van de UvA, het Maagdenhuis. © ANP Beeld
Het Universiteitsgebouw van de UvA, het Maagdenhuis. © ANP

Het gaat om studenten die vóór dit studiejaar zijn begonnen aan een tweede bachelor of master en daar inmiddels langer over doen dan de daarvoor toegestane tijd. Uit angst voor boetes of hoger collegegeld wonnen zij vooraf informatie in op de website van de UvA en bij een studieadviseur. Beide bronnen gaven aan dat de studenten slechts het verlaagde collegegeld van 1700 euro moesten betalen.

Zorgplicht
Terwijl in eerste instantie ook dit basisbedrag werd afgeschreven ontvangen de studenten nu, zes maanden later, alsnog een boete van enkele duizenden euro's. De UvA beroept zich hierbij op de zorgplicht van studenten die studenten zelf verantwoordelijk stelt voor het het inwinnen van informatie.

Reacties
'Een slecht argument,' aldus Eline Peters, voorzitter van de ASVA. 'Je mag ervan uit gaan dat wanneer je je laat voorlichten door de universiteit, je de juiste informatie krijgt.'

Ook Tesca Flapper van de Centrale Studentenraad (CSR) van de UvA vindt het een schande hoe de universiteit heeft gehandeld. 'Het is natuurlijk van geen niveau dat studenten nu pas hiervan op de hoogte worden gesteld - halverwege hun studiejaar - want nu kunnen ze er niet eens meer voor kiezen om dit jaar niet te gaan studeren en het geld niet te betalen.'

Compensatie
Zowel ASVA als de CSR zijn van mening dat de UvA de studenten moet compenseren. 'We gaan hier achteraan. We proberen nu te achterhalen om hoeveel mensen dit gaat en te zorgen dat er een oplossing gevonden wordt,' aldus Flapper.

De UvA raadt studenten aan om naar de UvA-ombudsman te gaan.

Meer over