UvA daalt op internationale ranglijst universiteiten

De UvA staat niet langer in de top 50 van universiteiten wereldwijd. De onderwijsinstelling daalde vijf plaatsen naar de 55e plek.

Redactie
De UvA valt dit jaar buiten de top 50 van beste universiteiten Beeld anp
De UvA valt dit jaar buiten de top 50 van beste universiteitenBeeld anp

De Technische Universiteit Delft (TU Delft) is juist gestegen op de QS World University Ranking van de 86e naar de 64e plaats. Volgens de universiteit is de stijging deels te verklaren door verfijningen in de manier waarop de score wordt berekend en de ranglijst wordt samengesteld.

De UvA blijft wel de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit. De universiteit scoort vooral hoog op de reputatie van de unversiteit en haar docenten. Verder staan in de top-100 de Universiteit Utrecht (UU) op de 94ste plek, de Universiteit Leiden op de 95e plaats en de Rijksuniversiteit Groningen op nummer 100. De VU staat op de 176e plaats en komt dus niet in de top 100 voor.

Specialisatie
In de specialisatieranglijsten staat de TU Delft van de Nederlandse universiteiten met een 19e plek het hoogst genoteerd op het gebied van ingenieurswerk en technologie. Op het gebied van levenswetenschapen en medicijnen scoort de UvA een 32e leidende plek. Leiden neemt bij kunst en geesteswetenschappen de leiding op de 40e plek.

De Erasmus Universiteit Rotterdam is met een 40ste plek de beste in Nederland op het gebied van sociale wetenschappen en management. Op de ranglijst voor natuurkunde scoort de TU Delft de hoogste notering: 66.

De wereldranglijst wordt aangevoerd door het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge. Harvard is op een tweede plek komen te staan, direct gevolgd door de Britse University of Cambridge. Stanford en het California Institute of Technology (Caltech) maken de top-5 compleet.

Meer over