Utrechtse wijk Ondiep afgesloten

UTRECHT - De politie heeft dinsdag in Utrecht de wijk Ondiep hermetisch afgesloten.Zij heeft alle toegangswegen met hekken afgeschermd. Burgemeester Annie Brouwer-Korf zei de maatregel te hebben genomen om ongereldheden in de wijk te voorkomen. De politie controleert iedereen die de wijk in of uit wil. Rondom de wijk fouilleren politieagenten preventief.

Maandagavond ontstonden er relletjes in de wijk. Er werd brand gesticht en met stenen naar de mobiele eenheid van de politie gegooid. Daarbij zouden mensen betrokken zijn die niet in de wijk wonen. De afsluiting zal in elk geval tot woensdagochtend duren.

Een buurtbewoner zei in reactie op de maatregel het vervelend te vinden te worden gecontroleerd, maar ''blijkbaar is het noodzakelijk''. Eerder op de dag had Brouwer-Korf gesprekken met enkele buurtbewoners in plaats van een aangekondigde bijeenkomst voor de hele buurt. Zij zei het ''afschuwelijk'' te vinden dat de informatiebijeenkomst voor bewoners dinsdagmiddag niet door kon gaan. ''We hebben zeer serieuze signalen dat er reltoeristen afkomen op de onrust in Ondiep. Daarom nemen we pittige maatregelen.''

Bewoners van Ondiep zijn bang dat de spanningen verder zullen oplopen nu de informatiebijeenkomst niet is doorgegaan. Volgens Richard Stekelenburg van een bewonerscommissie uit de buurt zijn ''de mensen boos dat ze nu geen antwoord krijgen op de vraag wat er zondagavond is gebeurd''. Zondag schoot een politieagent die zich ernstig bedreigd voelde, een 54-jarige man neer op de Thorbeckelaan. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Stekelenburg, die al zijn hele leven in Ondiep woont, zegt dat het in de wijk nog nooit zo erg is geweest.

Voor de 54-jarige man is een monumentje gemaakt. Er lagen bossen bloemen en buurtbewoners kwamen bijeen om over de situatie in de wijk te praten. Rondom het monument en aan de muren van de huizen in de omgeving hangen posters met een oproep van de familie van de omgekomen man. Die verzoekt de buurt rustig te blijven omdat anders de stille tocht, die voor donderdag is aangekondigd, niet door kan gaan.(ANP)

Meer over