USAID-truck veroorzaakte ongeluk Tsvangirai

HARARE - De vrachtwagen die het ongeluk veroorzaakte waarin premier Morgan Tsvangirai (56) gewond raakte, was van een partner van de Amerikaanse overheidsdienst voor ontwikkelingshulp USAID. Dat heeft een functionaris van de Amerikaanse ambassade in Zimbabwe zaterdag gezegd.

De truck was niet van USAID zelf, maar van iemand die werkte in opdracht van de Amerikaanse en Britse regeringen. De vrachtwagen werd gebruikt voor het vervoer van aidsremmers en droeg een embleem van USAID.

De vrachtwagen kwam vrijdag op de verkeerde weghelft terecht en botste frontaal op de auto waarin de premier zat. De auto sloeg enkele malen over de kop, waardoor Tsvangirais vrouw Susan (50) eruit werd geslingerd. Zij was op slag dood. Tsvangirai zelf liep enkele verwondingen aan zijn hoofd en nek op, maar zijn toestand is stabiel.

''Hij heeft pijn, maar zijn lichamelijke pijn verbleekt bij het leed veroorzaakt door het verlies van zijn vrouw'', zei Tendai Biti, de tweede man binnen Tsvangirais partij MDC. Het echtpaar was 31 jaar getrouwd. (ANP/AFP)

Meer over