Column

Us Peerke

THEODOR HOLMAN

Bij het Achtuurjournaal werden we gisteren weer getrakteerd op een reportage van Peer Ulijn. Us Peerke, altijd leuk.

U kent hem wel. Peerke heeft een vriendelijke moustache en toen de ramp op Haïti zich had voltrokken, ontwaakte in hem een poëtische geest en ontsproot tussen zijn snorharen een heus sinterklaasgedicht, met op de achtergrond een vlijtige montage van dramatische beelden. Participating journalism met Candlelight.

Gisteren interviewde hij ene André Lubbers. 'Een traumabehandelaar,' las ik. Het onderwerp betrof het betasten van jongetjes door priesters. Lubbers had tijdens het interview een gitaar achter zich die hij vermoedelijk gebruikt bij zijn traumatherapie. (''Laat je klokkenspel eens horen/ Ding Dong!/Wat klinkt dat mooi... etc.'')
En ineens zei Us Peerke tegen de zingende 'traumabehandelaar': ''Ja, toen ik vijftien was, werd ik ook wel eens door een kapelaan betast, maar daar heb ik niets aan overgehouden...''

Ofschoon ze niet in beeld was, wist ik dat Sacha de Boer verontwaardigd haar handen voor haar gezicht sloeg. Peerke, wat zeg je nou? Dit is het Achtuurjournaal. Dit is niet Dr. Phil of Jacobine Geel wrijft alles met een doekje schoon.

Arme Sacha. Die had net Agnes Kant moeten doorslikken, die Geert Wilders een gevaar voor Nederland had genoemd om precies die punten waar de SP vroeger patent op had. (Zie de SP-brochure Gastarbeid en kapitaal, waarin de SP exact hetzelfde beweert als Wilders.)
Gisteren riep iedereen in het VPRO-gebouw dat men gasten zoekt voor Zomergasten, dat zal worden gepresenteerd door Bas Haring, en toen dacht ik meteen dat Hans Laroes, de baas van het NOS Journaal, wel een goede gast zou zijn. Want wat is er toch met dat Journaal aan de hand? RobTrip is een aanwinst. Zeker. Maar de redactie, die toch groter is dan die van de Volkskrant of De Telegraaf, lijkt niet goed raad te weten met het nieuws van deze tijd. Kijk maar naar de pruttelende, poëtische pielemans Peer, zelf betast en bekwast, maar toch onbelast en verder ook gezond. Bas, je zou Hans kunnen vragen voor de buis met die traumabehandelaar André Lubbers (de Bob Dylan van therapieland) het liedje Don't do it your way te zingen.

Meer over