UPC lijkt Ziggo te willen kopen

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - De klanten van kabelbedrijf Ziggo zijn nog maar net bekomen van een reeks fusies, of de volgende overname lijkt zich aan te dienen: UPC is de mogelijke nieuwe eigenaar.

Ziggo en UPC blijken samen te gaan meebieden op de frequentieveiling voor mobiel internet, die de staat dinsdag organiseert. De stil gehouden samenwerking kwam naar buiten in een rechtszaak hierover van KPN en Vodafone tegen de staat, ontdekte Webwereld.nl

De biedende partij op de veiling heet 'Ziggo 4', maar dit blijkt een gezamenlijke dochter te zijn van UPC en Ziggo. Beide bedrijven hebben elk twee toplieden in de directie van de bv neergezet. De aldus zeer zwaarbemande vennootschap lijkt de opmaat voor verdere samenwerking. Officieel is het doel samen een zendvergunning te bemachtigen voor mobiel internet.

Schuld
Voor het opbouwen van een landelijk mobiel netwerk is ook een landelijk dekkend vast kabelnet nodig, dat beide bedrijven alleen samen kunnen optuigen. Samen kunnen zij in woonwijken makkelijk lokale telefoonmasten neerzetten. Ziggo heeft met zijn schuld van 5,5 miljard euro geen geld voor zo'n landelijk netwerk. UPC-moeder Liberty barst van het geld.

In de sector echoot al maanden een uitspraak na van Mike Fries, hoogste baas van Liberty Global. Hij zei te verwachten dat de kabelsector in Europa een nieuwe ronde van overnames staat te wachten.

Ziggo lijkt een voor de hand liggende prooi: het bedrijf is in handen van twee korte-termijnbeleggers, Warburg uit de VS en het Britse Cinven. Zulke investeerders willen doorgaans na drie tot vijf jaar cashen door hun investering met winst door te verkopen.

Ziggo is met 3,5 miljoen huishoudens in Noord-Holland, Zuid- en Oost-Nederland een aantrekkelijke bruid op de kabelmarkt. Het zou voor het eerst zijn dat UPC en Ziggo als kabelaars in mobiele telefonie stappen. Zo ontstaat op den duur een duo-polie op de vast/mobiele telecommarkt: UPC tegen KPN. Beide concerns weigeren commentaar. (HET PAROOL)

Meer over