Update

Universiteit van Amsterdam in Top 50 beste universiteiten

De Universiteit van Amsterdam behoort tot de vijftig beste universiteiten ter wereld. Dat blijkt uit de ranglijst van het onderzoeksbureau Quacquarelli Symonds, dat elk jaar onderzoekt welke universiteiten het beste onderwijs bieden.

Redactie
Studenten in een collegezaal van de UvA. Beeld Klaas Fopma
Studenten in een collegezaal van de UvA.Beeld Klaas Fopma

Met die notering is de UvA de beste universiteit van Nederland. De vijftigste plek van de UvA is een lichte verbetering ten opzichte van vorig jaar: toen stond de universiteit op de 58ste plaats. Daarmee is het de beste Nederlandse universiteit. De Vrije Universiteit moet het doen met een veel lagere notering, op plaats 171. Daarmee stijgt de VU tien plekken ten opzichte van vorig jaar.

Bij het opstellen van de lijst kijkt het onderzoeksbureau naar hoe de universiteiten scoren op het gebied van onderzoek en onderwijs en hoe groot de kans op een baan is voor afgestudeerden. Ook hoe internationaal georiënteerd de universiteit is speelt mee.

De beste universiteit is volgens de ranking het Massachussets Institute of Technology (MIT), gevolgd door Cambridge en het Imperial College in Groot-Britannië en Harvard in de Verenigde Staten.

In de lijst staan verder onder andere de Universiteit Leiden (70), Universiteit Utrecht (80) en de TU Delft (86). Ook de andere Nederlandse universiteiten staan in de lijst, met de Universiteit Tilburg als hekkensluiter op plek 367.

De VSNU, de verenigde universiteiten, reageert 'blij en trots'. 'Ongelooflijk mooi dat 13 Nederlandse universiteiten in de top 400 staan, met een prachtig aantal in de top 100 en Amsterdam zelfs in de top 50. Dat bewijst dat onze universiteiten van ongelooflijke kwaliteit zijn, zowel in onderzoek als in onderwijs', zegt een woordvoerder.

Meer over