Plus

Ultieme kerstpracht in Museum Willet-Holthuysen

Hoe vierde de negentiende-eeuwse familie Willet-Holthuysen kerst? Het 120-jarige Museum Willet-Holthuysen vertelt in elke kamer een ander verhaal, zegt hoofdconservator Annemarie den Dekker.

Manouk van Egmond
De balzaal Beeld Caro Bonink
De balzaalBeeld Caro Bonink

De balzaal

De balzaal was het hart van het huis. Louisa en Abraham Willet organiseerden er concerten, gekostumeerde bals en literaire avonden. Ad van Rijn, oud-etaleur van de Bijenkorf, is verantwoordelijk voor de kerstaankleding van de kamer.

Zijn pronkstuk is de kerstboom. Die is gekortwiekt, met watten bedekt en bezaaid met 'echte' kaarsen. De cadeautjes onder de boom heeft hij niet ingepakt, want men deed toen niet aan cadeau­papier. Louisa en Abraham hadden geen kinderen en gaven de geschenken aan het kroost van de koetsier en het personeel in huis.

De tuinkamer

Louisa Holthuysen gebruikte de tuinkamer als theesalon. De kerstboom in deze kamer hangt vol met antieke kerstballen, die een particulier verzamelaar voor de gelegenheid heeft uitgeleend.

Kerstballen waren vroeger luxeproducten. Het blazen van de glazen bollen was een tijdrovende klus. Ging er een kapot, dan werden de scherven verzameld om een nieuwe bal van te kunnen blazen.

De Duitse familie van Louisa introduceerde de kerstboom overigens in het huishouden van de familie Willet-Holthuysen. Nederland was wat later met deze traditie.

De tuinkamer Beeld Caro Bonink
De tuinkamerBeeld Caro Bonink

De keuken

De keuken was het domein van het personeel. Dat kookte er, deed er de afwas en poetste het tin- en koperwerk.

Club Geluk, een breierscollectief, heeft in 200 uur een kerstdiner gebreid voor op de keukentafel, inclusief kip, mes en sigaret. Het is een eigentijdse knipoog naar kerst, aldus Annemarie den Dekker. Maar niets op tafel zou bij Louisa of Abraham voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen.

De keuken Beeld Moniek Vermeulen
De keukenBeeld Moniek Vermeulen

De eetzaal

In de eetzaal zijn de stoelen geplaatst alsof de gasten zojuist van tafel zijn gegaan. Patissier Cees Holtkamp zorgde voor het appetijtelijk uitziende dessert. Hij onderzocht welke lekkernijen men in de late negentiende eeuw at en maakte het na.

Holtkamp ontdekte dat de Amsterdamse elite dol was op gekonfijte vruchten, opgespoten meringues en Charlotte Russe - die met de lange vingers aan de zijkant. Suiker en eiwit waren veelgebruikte ingrediënten, aldus Holtkamp.

De eetzaal Beeld Caro Bonink
De eetzaalBeeld Caro Bonink

Kerst in Willet
Tot en met 8 januari
Museum Willet Holthuysen

undefined

Meer over