Uitvinder BitTorrent wil 'televisie vermoorden'

Bram Cohen, de uitvinder van BitTorrent, heeft gisteren op de San Francisco MusicTech Summit een nieuw systeem gepresenteerd waarmee hij video wil streamen. Zijn nieuw P2P-netwerk werkt volgens hetzelfde principe als BitTorrent.

Redactie
Bram Cohen. Beeld
Bram Cohen.

Een videobestand wordt opgedeeld in kleine stukjes, waardoor internetters die de beelden willen downloaden automatisch veel stukjes tegelijk van de computers van een heleboel andere internetgebruikers plukken. Op hun beurt delen de downloaders stukjes van het afgehaalde bestand meteen met anderen.

Werking
Toch is er een essentieel verschil met BitTorrent, zegt Cohen op GigaOM. Traditionele P2P-algoritmes zijn immers te traag om degelijk video te kunnen streamen, waardoor hij van nul moest beginnen. Het kostte hem jaren werk, maar zijn uitvinding maakt het nu in principe wel mogelijk livebeelden naar miljoenen computers te streamen zonder centrale infrastructuur.

Zijn protocol kan ook dienen voor videoconferenties, livestreams van gametoernooien of zelfs live sportverslaggeving. 'Mijn doel is om televisie te vermoorden,' grapt hij.

Toepassing
Cohen zegt te spreken met een aantal mogelijke partners om het snufje toe te passen in de praktijk. Het bedrijf BitTorrent heeft de voorbije maanden enkele praktijktesten uitgevoerd met wekelijkse livestreams van muziekevenementen.

Als het idee wordt omgezet in de praktijk kan de consument er wel bij varen, denkt Cohen. Die krijgt namelijk een veel groter aanbod, aangezien uitgevers meer content online kunnen zetten voor een fractie van de kosten van traditionele systemen.

Meer over