Update

'Uitspraken Van Bijsterveldt in strijd met stakingsrecht'

Vakbond FNV vindt dat minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) haar uitspraak dat leraren hun gestaakte uren moeten inhalen, moet terugnemen. 'De uitspraken zijn in strijd met het stakingsrecht', aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

ANP/Redactie
Minister Marja van Bijsterveldt. © ANP Beeld
Minister Marja van Bijsterveldt. © ANP

Jongerius doet een dringend beroep op Van Bijsterveldt terug te komen op haar uitspraken en het stakingsrecht te respecteren. Dat heeft de vakbond vandaag laten weten.

Van Bijsterveldt zei gisteren dat lesuren die docenten niet hebben gegeven door de staking van vorige week, ingehaald moeten worden omdat er ieder jaar een wettelijk verplicht aantal uren gemaakt moeten worden.

Staken grondrecht
Zo'n 20.000 leerkrachten in het voortgezet onderwijs legden vorige week hun werk neer uit protest tegen de kabinetsplannen. Ze zijn het onder meer niet eens met een reeds door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel om het aantal lesuren in de eerste 2 jaar van het voortgezet onderwijs op 1040 per jaar te houden, in plaats van de 1000 uren die docenten en scholieren willen. Ook is de onvrede groot onder het onderwijspersoneel over andere kabinetsplannen, zoals de bevriezing van de salarissen en de bezuinigingen op passend onderwijs.

Een kleine 200 scholen hielden afgelopen donderdag de deuren gesloten. 'Staken is nog steeds een grondrecht, ook voor leraren. Daar hoort dus niet bij dat mensen die staken - leraren in dit geval - de gemiste tijd moeten inhalen', aldus Jongerius.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemde de uitspraak van de minister dinsdag al voorbarig. Volgens de woordvoerder van de vakbond is het aan de Onderwijsinspectie om te controleren of aan het eind van het schooljaar het aantal lesuren gehaald is. 'Een eventuele staking is legitiem en ingecalculeerd in die uren.'

Meer over