Column

Uitnodiging

THEODOR HOLMAN

'Beste Jan Peter, Weet je nog wel, Jan Peter, dat ik toen je vader stierf - de man van wie jij zo veel hield, die zo veel voor je betekende, op wiens oordeel je prijs stelde en in wiens voetsporen je nog eens hoopt te staan - dat ik dus, als president van de Verenigde Staten, je toen onmiddellijk heb gebeld om je te condoleren en je steun en sterkte te wensen?

Ik weet dat je dat gewaardeerd hebt, Jan Peter. Je sprak erover op de televisie.

Ik deed het graag en welgemeend.

Maar ik noem je dan ook mijn vriend. Tegen iedereen zeg ik: Poetin is een collega, maar Jan Peter is mijn vriend, Brown is een zielsverwant, maar Jan Peter is mijn vriend, Merkel is een vrouw, maar Jan Peter is mijn vriend.

Nu denk jij misschien dat ik je nu een gunst wil vragen.

Ben je gek! Nee hoor. Ik wilde je zelfs voor iets uitnodigen... De regering en ik willen niet alleen jou, maar heel het Nederlandse volk uitnodigen, om mee te blijven doen aan die gerechtvaardigde strijd in Afghanistan.

Nederland is groot, vriend Jan Peter, ik denk wel eens: Nederland is de VOC. Of het nu Japan is of China, Afrika of Australië, Amerika of Canada, jullie begrijpen die mensen daar, jullie kunnen met ze praten...

En, Jan Peter, ik denk dat je Wouter Bos wel aan jouw kant kunt krijgen. Vergeet niet: PvdA'ers zijn altijd in geweest voor mooie baantjes. Lodewijk de Waal - FNV - is nu commissaris bij een bank. Wim Kok, tegen de hoge bonussen, heeft thans vijf commissariaten en wordt de invloedrijkste man van Nederland genoemd. En al die PvdA-burgemeesters...

Joh, we maken voor veel geld Wouter directeur van iets mooi menselijks, we geven Diederik Samsom een elektrische Lamborghini en beloven Ronald Plasterk en Eberhard van der Laan dat ze minister-president van Nederland kunnen worden, mocht jij geen zin hebben - en dan moet jij eens zien: ze gaan om voordat jij 'om' hebt kunnen zeggen.

Maar dan moet ik wel op je kunnen rekenen, vriend.

En ik denk dat het verstandig is mij te volgen, vriend, want echt goed heb je het interna­tionaal niet gedaan. Vind je ook niet, vriend? Dus ik denk dat het verstandig is als je doet wat ik zeg, vriend! Capito?

Je vriend Obama'

Meer over