Uiteenvallen Duitse partij Die Linke dreigt bij cruciaal congres

De linkse partij Die Linke, die de op drie na grootste fractie vormt in de Duitse Bondsdag, houdt dit weekeinde een cruciaal partijcongres. Gregor Gysi, de fractievoorzitter in de Bondsdag, vreest het uiteenvallen van de partij, zo zei de ex-communist vrijdag in de krant Süddeutsche Zeitung.

Redactie
Gysi Beeld REUTERS
GysiBeeld REUTERS

Die Linke is voortgekomen uit de voormalige communistische DDR-staatspartij SED. Die ging na de val van de Berlijnse Muur een democratischere koers varen en ging samen met teleurgestelde linkse ex-SPD'ers uit West-Duitsland. De verschillende afkomst van de leden leidde tot een richtingenstrijd die de partij nu verscheurt.

Zaterdag wordt een nieuwe partijvoorzitter gekozen. Daarvoor hebben zich al 10 kandidaten aangemeld. Sahra Wagenknecht, spreekbuis van het radicale Kommunistische Plattform binnen de partij, wordt mogelijk de elfde kandidaat.

Die Linke werd met name groot in de voormalige DDR, waar mensen de sociale zekerheid van het communisme gingen missen. Bij de laatste Bondsdagverkiezingen in 2009 kreeg Die Linke nog 11,9 procent van de stemmen, maar de partij moet volgens de laatste opiniepeilingen nu vrezen de kiesdrempel van 5 procent niet meer te halen.

Meer over