weekendtips

Uitdaging: hoe kom je dit weekend die bioscoopstoel uit?

Van rare fantasieën en animatie tot de beste films volgens Het Parool en Massih Hutak: dit weekend kom je de bioscoopstoel bijna niet uit. Meer actie nodig? Dan moet je naar Amsterdam-Noord.

Het Parool
Tijdens Latinichta gaat de temperatuur omhoog. Beeld Kirsten van Santen
Tijdens Latinichta gaat de temperatuur omhoog.Beeld Kirsten van Santen

Filmpje met Massih
Als onderdeel van 24H Noord organiseert schrijver/Paroolcolumnist Massih Hutak een filmavond in FC Hyena. Er worden drie films (La Haine, Blindspotting en City of God) vertoond die allemaal op eigen wijze over gentrificatie en jong zijn in de stad gaan. Voorafgaand aan het luie avondje introduceert Massih de films met een beeldcolumn.
Zaterdag 13 april (19.00) €5
FC Hyena, Aambeeldstraat 24

Kijk naar Noord
Tijdens 24H Noord kun je het stadsdeel een etmaal leren kennen door middel van ludieke en inhoudelijke events. Dat gaat verder dan een kopje koffie bij Eye en dan weer snel terug de pont op. Je kunt rondkijken op een echte scheepswerf, boulderen bij Monk, meedoen aan een miniplaybackshow bij trammetje Trammeland, paaldansen en golfen tussen de obstakels van Skatepark Noord. Het volledige programma staat hier. Zaterdag 13 april
Amsterdam Noord

Normaal wordt er geskate, nu kun je ook golfen in Beeld  Skatepark Noord
Normaal wordt er geskate, nu kun je ook golfen inBeeld Skatepark Noord

Fantaseer erop los
Tijdens het Imagine Film Festival zie je films die de fantasie moeten prikkelen. Absurde horror, lachwekkende thrillers, kitsch sci-fi, films die de kijker een groot hûh?-gevoel geven zijn te zien tijdens Imagine. Traditiegetrouw wordt in de programmering niet gekeken naar enkel Amerikaanse blockbusters: juist bijzondere buitenlandse arthousefilms en onderbelichte animaties krijgen een plek.
Tot en met zaterdag 20 april
Eye, IJpromenade 1

Het luie zweet eruit
Eindelijk, lente: we kunnen weer buiten sporten! Zelfs voor Amsterdammers die het geijkte rondje hardlopen liever overslaan, is er genoeg leuks. Ga bijvoorbeeld suppen, klimmen in het Amsterdamse bos, landzeilen in IJburg en survivallen in Geuzenveld. Onze beste tips voor buitensporten staan hier. Elke (droge) vrijdagavond kun je mee met de Friday Night Skate. Aanhaken kan altijd en is gratis, maar pas met je kleine wielen wel op met tramrails, asofietsers en blindelings overstekende toeristen.

Trek met dit frisse lentezonnetje wel een trui aan tijdens de Beeld Friday Night Skate
Trek met dit frisse lentezonnetje wel een trui aan tijdens deBeeld Friday Night Skate

Enkel het beste
Jaarlijks gaat de organisatie van World Press Photo op zoek naar de beste foto's van het jaar. De genomineerden en winnaars van deze grootste fotografiewedstrijd ter wereld hangen vervolgens maandenlang samen in exposities wereldwijd. Het geeft een unieke kijk op de wereld waar we in leven en legt steevast tragische, ontroerende en wereldveranderende momenten bloot. Dit weekend vindt op het Westergasterrein ook een festival plaats rondom World Press, dat context en verdieping biedt in de vorm van panels, gesprekken en presentaties.
Vanaf zaterdag 13 april
De Nieuwe Kerk, Dam

De Nieuwe Kerk staat elk jaar vol bijzondere foto's Beeld anp
De Nieuwe Kerk staat elk jaar vol bijzondere foto'sBeeld anp

Spaanstalig sjansen
Waar op queerpopfeest Kalinichta enkel pop wordt gedraaid uit Slovenië, Libanon en de landen daartussen, ligt tijdens zusterfeest Latinichta de nadruk op Latijns-Amerikaanse hits. Denk aan reggaetton en uptempo pop uit 'three Mexican countries' El Salvador, Guatemala en Honduras. Het is niet allemaal obscure muziek: grote namen als Maluma en Shakira komen ook zonder morren voorbij.
Zaterdag 13 april (23.00-04.00) €13,80
Noorderlicht, NDSM Plein 102

Spice up your ilfe
De groots aangekondigde reünietour van de Spice Girls doet Nederland niet aan. Om teleurgestelde fans toch een hart onder de riem te steken, is er in de Melkweg een feestje rondom het iconische vijftal. Trek je plateauzolen aan, maak van een t-shirt een kekke croptop en verf een union jack op je wangen. Tijdens deze speciale editie van weemoedfeetsje 90's Now treedt ook tribute band Totally Spice op.
Zaterdag 13 april (0.00) €15
Melkweg, Lijnbaansgracht 234

Every boy and every girl, spice up your life Beeld anp
Every boy and every girl, spice up your lifeBeeld anp

Even wachten, interview!
Tijdens inhoudelijk praatprogramma Operatie Interview wordt telkens een Bekende Nederlander ondervraagd door drie geheime interviewers. Dat kan een bekende kennis zijn, een collega, of zelfs een geliefde (zoals bij Eberhard van der Laan gebeurde). Het levert in drie delen steeds een bijzonder gesprek op. Deze editie zit komiek André van Duin op de spreekstoel. Drie interviewers gaan op onderzoek uit: wie is de man achter de cabaretier?
Zondag 14 april (16.00) €13
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10

Kopje (plastic) soep
Tussen het oude plastic in het Oceanic Plasticarium in het Tropenmuseum zwemmen geen vissen. Het tijdelijke aquarium wil bezoekers aan het denken zetten over de plasticsoep in de oceanen. In het aquarium drijven allerlei soorten wegwerpplastic. Dit afval is door een boot van Greenpeace uit de Grote Oceaan gehaald
Tot en met zondag 14 april
Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2

In een kubus met ribben van 1,4 meter ziet de bezoeker de Grote Oceaan met afval, maar zonder vissen Beeld Rink Hof
In een kubus met ribben van 1,4 meter ziet de bezoeker de Grote Oceaan met afval, maar zonder vissenBeeld Rink Hof

Zie ze als eerste
Tijdens de Parool Premièredag in Pathé Tuschinski zie je vijf speciale voorpremières van films die door de redactie zijn geselecteerd uit de programmering van internationale filmfestivals. Dit jaar zijn dat Yomedinne (zie video), Red Joan, Coureur, Take Me Somewhere Nice en Claire Darling. Paroolhoofdredacteur Ronald Ockhuysen is deze dag gastheer extraordinaire.
Zondag 14 april (10.00-22.00) €30
Pathé Tuschinski

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief (stadsgids) van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over