Plus

Uit volle borst zingt Noord over zichzelf

Voedselbankbezoekers en yuppen zingen in harmonie tijdens de première van de Volksopera Vogelbuurt. In het Spreeuwenpark in Noord gaat het vrijdagavond over het verleden, heden en de toekomst van de snel veranderende wijk.

Marieke de Ruiter
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Geboren Vogeldorpse

Gré Dovianus van de Biezen (80) vertelt als de oude Noor de geschiedenis van de wijk.

"Ik kwam per toeval bij de opera. Ik beheer een fietsenstalling in Vogeldorp en er kwam een dame binnen die mijn piano zag staan. Zij begon te spelen, ik te zingen en toen werd ik gevraagd."

"Ik zing al 50 jaar in een koor, maar ik heb nog nooit alleen met zo'n groot orkest gezongen. Het is echt een cadeautje. Ik speel de rol van 'oude Noor', een geboren en getogen Vogeldorpse die de 100-jarige geschiedenis van de Vogelbuurt vertelt."

"Veel van de dingen die Noor in de opera meemaakt, heb ik zelf ook meegemaakt. De oorlog, de krakerstijd, de sluiting van de werf. Ik woon al 62 jaar in de Vogelbuurt, mijn man leerde ik kennen in kabelfabriek Draka hier aan 't IJ."

"Ik zag de wijk drie keer veranderen; eerst kwamen de Turken en Marokkanen, toen trokken de gezinnen weg, nu komen de jonge mensen. Ik groei gewoon mee, mijn glas is altijd ruim halfvol."

Gré Dovianus van de Biezen Beeld Marc Driessen
Gré Dovianus van de BiezenBeeld Marc Driessen

Nog nooit gezongen

Dennis van den Burg (45) van de Dierenwinkel uit de serie Schuldig speelt deurwaarder.

"Eigenlijk ben ik erin geluisd. Er kwam iemand in mijn dierenwinkel die vroeg of ik naar aanleiding van de televisieserie Schuldig een nummer zou willen doen over schuld. Ik hoefde niet eens auditie te doen, ik kreeg direct O sole mio in mijn mik gedouwd."

"Ik had nog nooit gezongen, maar ik krijg veel complimenten over mijn stem. Ik weet niet hoe het komt, ik doe gewoon mijn ding. Die saamhorigheid is mooi. Het is leuk dat arm en rijk meedoen."

"Er zijn mensen die een koophuis hebben, maar ook mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn. Ik speel deurwaarder dus ik ga huizen van mensen ontruimen. Het is niet moeilijk om me in die rol in te leven."

"Toen ik zelf met deurwaarders te maken kreeg, heb ik ook altijd geprobeerd om begrip voor ze op te brengen. Al zou ik het in het echte leven nooit kunnen zijn."

Dennis van den Burg (45) van de Dierenwinkel uit de serie Schuldig speelt deurwaarder: 'Eigenlijk ben ik erin geluisd.' Beeld Marc Driessen
Dennis van den Burg (45) van de Dierenwinkel uit de serie Schuldig speelt deurwaarder: 'Eigenlijk ben ik erin geluisd.'Beeld Marc Driessen

Noorderling-Noorderling

Rob Spelde (54) speelt de scheepswerf­arbeiders Marius en Gerben.

"Mijn vrouw zag in het buurtsufferdje dat ze zangers zochten voor de volksopera. Ik ben een fanatieke hardrocker; ik hou wel van symfonische melodieën. Dit is mijn tweede keer."

"Ik speel Marinus en Gerben, twee arbeiders van de failliete scheepswerf ADM. Ik zou eigenlijk alleen Gerben doen, maar de man die Marinus speelt, moest worden geopereerd aan zijn stembanden."

"De volksopera is vooral leuk omdat ik er slimmer van word. Ik weet nu de jaartallen van belangrijke stadsveranderingen. En veranderd is het hier de laatste jaren zeker."

"Vroeger zaten we 's avonds gezellig met z'n allen buiten, bakkie bier erbij. Als ik nu iemand groet, reageren mensen alsof ik mijn potlood aan het venten ben. Ik denk niet dat zo'n opera daar echt tegen helpt. Ik zie hier ook maar weinig Noorderlingen-Noorderlingen, die zijn er door de yuppen uitgedauwd."

Rob Spelde: 'Ik zou eigenlijk alleen Gerben doen, maar de man die Marinus speelt, moest worden geopereerd aan zijn stembanden.' Beeld Marc Driessen
Rob Spelde: 'Ik zou eigenlijk alleen Gerben doen, maar de man die Marinus speelt, moest worden geopereerd aan zijn stembanden.'Beeld Marc Driessen

ABBA uit het hoofd

Frank Noordkamp (45), speelt bestuurslid van de speeltuinvereniging.

"Ik heb twee jaar geleden de volksopera in de Van der Pekbuurt gezien en was onder de indruk van de goede energie. Dus toen er een half jaar geleden een briefje door de bus viel dat het dit jaar in Vogel­dorp werd georganiseerd, wilde ik zeker meedoen."

"Ik kan totaal niet zingen dus ik dacht: ik doe de catering. Uiteindelijk heb ik toch een rolletje als bestuurslid van de speeltuinvereniging van Nieuwendammerham. Tijdens de auditie zong ik een liedje van ABBA, want die ken ik allemaal uit mijn hoofd."

"Doordat ik aan de opera meedoe, leer ik mijn buurt­genoten beter kennen. Ik verhuisde 14 jaar geleden vanuit De Pijp naar een koophuis in Vogel­dorp, maar mensen zien me nog steeds als een 'nieuwe Noorderling'. Ik heb het idee dat we elkaar door deze opera vaker groeten in de super­markt, al verwatert dat misschien ook wel weer."

Frank Noordkamp: 'Tijdens de auditie zong ik een liedje van ABBA, want die ken ik allemaal uit mijn hoofd.' Beeld Marc Driessen
Frank Noordkamp: 'Tijdens de auditie zong ik een liedje van ABBA, want die ken ik allemaal uit mijn hoofd.'Beeld Marc Driessen
Meer over