Nieuws

Uefa verbiedt regenboogstadion in München bij duel tegen Hongarije

De Uefa verbiedt het om bij de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije woensdagavond de Allianz Arena te laten verlichten in de kleuren van de regenboog. Dat meldt de organisatie dinsdagochtend.

Mark den Blanken
De Allianz Arena in München, waar Hongarije woensdag op bezoek komt. Beeld Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance
De Allianz Arena in München, waar Hongarije woensdag op bezoek komt.Beeld Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance

In een statement erkent de Uefa dinsdag dat ze ‘maatschappelijke problemen als racisme, homofobie, seksime en discriminatie afkeuren, maar dat ze een politiek en religieus neutrale organisatie zijn’. Om die reden verbiedt de voetbalbond het voorstel van de gemeente om de Allianz Arena in de kleuren van de regenboog te hullen tijdens de wedstrijd van woensdag.

De gemeenteraad van München hoopte dat het EK-stadion in de stad bij de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije kon worden verlicht en er op die manier een helder signaal zou kunnen worden afgegeven tegen het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Afgelopen week werd in het Hongaarse parlement een wet aangenomen, waarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ onder jongeren tot 18 jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

De gemeenteraad wilde dat aangrijpen om te protesteren tegen de omstreden wet. ‘Wij staan voor diversiteit, tolerantie en echte gelijkheid in sport en in de gehele maatschappij,’ staat in de motie die werd ingediend. Een online-petitie met hetzelfde doel is al ruim 50.000 keer ondertekend.

Maandag liet de persvoorlichter van de Uefa Jens Grittner al weten dat de statuten van de Uefa het plan “De Uefa staat een uniform stadionontwerp toe. En heeft goede gronden om dit uniforme stadionontwerp na te laten leven. Misschien hoef je niet per se de veranderingen door te voeren op de wedstrijddag,” aldus Grittner op maandag.

Aanvoerdersband

Manuel Neuer, de aanvoerder van het Duitse elftal, speelde op het EK steeds met een band in de regenboogkleuren om zijn bovenarm. Daar werd kortstondig een onderzoek naar gedaan, maar werd wel toegestaan.

Meer over