Twitterende astronaut Scott Kelly stopt bij NASA

De Amerikaanse astronaut Scott Kelly stopt met zijn werk bij ruimtevaartmaatschappij NASA. Begin deze maand keerde hij terug van een verblijf van een jaar in de ruimte, vanwaar hij de aarde via Twitter een blik van bovenaf gaf.

Redactie
Scott Kelly neemt een selfie in het Internationaal Ruimtevaartstation ISS. Beeld epa
Scott Kelly neemt een selfie in het Internationaal Ruimtevaartstation ISS.Beeld epa

Kelly begon zijn carrière in 1996 bij NASA en heeft een record op zijn naam staan omdat hij de Amerikaan is die de meeste tijd doorbracht in de ruimte. Samen met zijn Russische collega Michail Kornienko landde Kelly eerder deze maand veilig op aarde, nadat hij bijna een jaar in het ruimtestation ISS was gebleven. Dat is het langste verblijf in het station ooit. Andere ruimtevaarders, onder wie André Kuipers, bleven er ongeveer een halfjaar.

Doel van de missie van Kelly en Kornienko was duidelijk maken wat er gebeurt met lichaam en geest als iemand lang in de ruimte is. Het moet helpen bij de voorbereiding op een reis naar Mars. Zijn tweelingbroer en voormalig astronaut Mark Kelly werd op aarde onderzocht en na afloop van de reis worden de verschillen tussen de lichamen van de broers gemeten. Op 1 april zwaait hij af bij de NASA, zo meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag.

Aan boord van het ISS maakte Kelly foto's die hij op Twitter plaatste: van kunstzinnige kleurenkaarten tot satellietachtige foto's van steden in het donker. Meer dan een miljoen mensen volgen hem op sociale media. Volgens de astronaut was fotograferen deel van zijn voorbereiding bij NASA. Hij klaagde op Twitter weleens over de trage internetverbinding in de ruimte maar dat weerhield hem er niet van meerdere keren per dag iets te posten.

Tweets van Scott Kelly uit de ruimte:

Kelly wijdde een aantal tweets aan de voortgang van zijn ruimtetuintje. Hij probeerde in het Internationaal Ruimteschip bloemen te laten groeien. Een project dat aanvankelijk niet zo succesvol leek.

Op 1 maart keerde Kelly terug naar de aarde. In ruim een jaar twitterde hij meer dan duizend foto's vanuit de ruimte.

Meer over