Twijfels over uitkomst veiling bij Sotheby's

AMSTERDAM - Kunstwerken van Damien Hirst zijn onverkoopbaar. Zijn Londense galerie White Cube blijkt een voorraad te hebben met een verkoopwaarde die de honderd miljoen pond overschrijdt. Of de veiling van 223 nieuwe werken bij Sotheby's in september een succes wordt, is de vraag.

Volgens The Art Newspaper heeft de White Cube Gallery in Londen nog meer dan tweehonderd werken van Damien Hirst (1965) in voorraad. Daaronder zijn 34 vlinderschilderijen, die dateren van 2005 tot 2008 en tussen de tweehonderdduizend euro en meer dan twee miljoen euro kosten. Verder 35 spetterschilderijen met een waarde tussen tweehonderdduizend en vijfhonderdduizend euro, zeven puntjesschilderijen met een waarde variërend van vierhonderdduizend tot meer dan één miljoen euro en zes medicijnkasten in de prijsklasse van tweehonderdduizend tot drie miljoen euro.

De vraag is hoeveel vlinder-, spetter- en puntjesschilderijen en medicijnkasten de medewerkers in zijn atelier nog kunnen maken. De schrale verkopen van Hirsts werk tijdens de kunstbeurs Art Basel zou het eerste teken kunnen zijn dat zijn markt is verzadigd.

Of de met veel gevoel voor publiciteit aangekondigde veiling van 223 nieuwe werken van Hirst op 15 en 16 september bij Sotheby's in Londen een succes wordt, wordt nu druk gespeculeerd. Sotheby's verwacht een opbrengst van meer dan tachtig miljoen euro. Een kalf met achttien karaats gouden hoeven en horens met de veelzeggende titel Beautiful inside my head forever is het klapstuk.

Hirst balanceert vanaf de start van zijn loopbaan twintig jaar geleden op het slappe koord tussen kunstenaar en circusartiest. Hij beheerst de strategie van shock and awe als een generaal. Gisteren werd bekend dat het Rijksmuseum de aftrap mag geven van het rondtrekkende circus met een peperdure schedel. (JHIM LAMOREE)

Kunstwerken van Damien Hirst zijn onverkoopbaar. Foto EPA/Daniel Deme Beeld
Kunstwerken van Damien Hirst zijn onverkoopbaar. Foto EPA/Daniel Deme
Meer over