Twijfels over afloop kaping vliegtuig Darfur

TRIPOLI- Twee kapers van een vliegtuig uit de Sudanese regio Darfur hebben zich volgens de directeur van de vliegmaatschappij Sun Air overgegeven aan de autoriteiten in Libië. Directeur Murtada Hassan zei dit te hebben vernomen van medewerkers van het Libische vliegveld Kufra.

Een medewerker van de Libische burgerluchtvaartdienst, die zich op kijkafstand van het toestel in een gebouw op het vliegveld bevond, betwijfelde of de kapers zich hebben overgegeven, maar maakte niet duidelijk waarom hij dat dacht.

Er bestaat grote onduidelijkheid over het aantal kapers en hun motieven. Sun Air-directeur Hassan zei dat er maar twee kapers waren, maar sloot niet uit dat anderen mee naar buiten zijn geglipt toen de kapers eerder woensdag 87 passagiers lieten gaan. Volgens Libische functionarissen op het vliegveld waren de kapers rebellen uit Darfur, maar Hassan zei dat hun motieven van persoonlijke aard waren en dat zij geen verbindingen hadden met politieke groepen of rebellen. Hij zei om veiligheidsredenen niet te kunnen onthullen wat de persoonlijke aangelegenheden waren.

De Boeing 737 werd dinsdag gekaapt nadat die uit Nyala was opgestegen voor een vlucht naar de Sudanese hoofdstad Khartoem. Nadat Egypte het toestel de toegang had geweigerd, verlegde het vliegtuig zijn koers naar Libië, waar het landde in Kufra, vlakbij de grens met Sudan. Daar lieten de kapers eerder woensdag de passagiers gaan.

Het is nog onduidelijk wat de kapers met hun actie wilden bereiken. Zij verklaarden te behoren tot de Sudanese rebellenbeweging SLM, maar die zei er niets mee te maken te hebben. (AP)

Het toestel van Sun Air. Foto AP/Libische televisie Beeld
Het toestel van Sun Air. Foto AP/Libische televisie
Meer over