Tweede opening Nelson Mandelapark zónder 'Zwarte Piet-beeld'

Voor de tweede keer werd het Nelson Mandelapark in Zuidoost geopend. Ditmaal stond niet de verzoener, maar de strijder centraal.

Patrick Meershoek
De heropening van het park, door een - mede door de kou - gering aantal mensen. Beeld Joris van Gennip
De heropening van het park, door een - mede door de kou - gering aantal mensen.Beeld Joris van Gennip

Gelukkig is niemand op het idee gekomen een grote pop te knutselen die op Nelson Mandela moet lijken. Wel is er een Mandelataart gemaakt - ook riskant, maar die ligt nu nog onzichtbaar achter het podium te wachten op de winnaar van de loterij, opgezet om de kosten te drukken van de heropening van het Mandelapark, voorheen het Bijlmerpark in Zuidoost.

De officiële opening van het Mandelapark in oktober liet nogal wat te wensen over, meenden de organisatoren van de heropening. Het tumult rond de Mandelapop die te veel op Zwarte Piet zou lijken, was één ding, maar kwalijker vonden de United Queens het dat er nauwelijks bekendheid aan het evenement was gegeven. Afgezien van schoolkinderen waren er vooral veel bestuurders.

Grote verzoener
Nu zijn er bijna geen bestuurders, maar ook gewone mensen zijn nauwelijks naar het park gekomen. De verklaring laat zich raden: het is vreselijk koud deze vrijdagmiddag. Spreekstalmeester Ashiki Leito, een van de queens, roept de circa honderd dapperen op de kring klein te maken, opdat geen lichaamswarmte verloren gaat. Er wordt veel geknuffeld en omhelsd.

Ondanks de geringe belangstelling is de heropening bijzonder. Het verschil met de officiële opening springt meteen in het oog. Was daar staatsman en verzoener Mandela het middelpunt van de belangstelling, nu draait alles om de strijder. 'Mandela heeft niet bijna dertig jaar in de gevangenis gezeten omdat hij zo'n grote verzoener was,' zegt Jude Kehla, één van de sprekers.

Kehla, lid van de bestuurscommissie voor Platform Zuidoost, wijst op het belang van een opening die voortkomt uit de Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse gemeenschap. Hij haalt een Afrikaans gezegde aan: 'Zolang de leeuw niet leert lezen en schrijven, zal het verhaal van de jacht vanuit het gezichtspunt van de jager worden verteld.'

Stampende Stevie Wonder
De verzoener Mandela herinnert aan een relatief vreedzaam einde van de apartheid in Zuid-Afrika, de strijder moedigt mensen aan voor gelijke kansen te blijven strijden. Dat kan gaan om Zwarte Piet, vertelt Iris Drenthe van de stichting Afridiané, maar ook om zwarte bedrijvigheid. 'Economisch zijn wij in Nederland vrijwel volledig afhankelijk van andere etnische groepen. Er moeten meer Afro-Caribische ondernemers komen.'

De kleumende toehoorders knikken van ja, maar komen pas weer tot leven als zanger Ivar op het podium is geklommen om een stampende en dampende versie van Stevie Wonders 'Living for the city' af te leveren. Iedereen danst of wiebelt, en het Mandelapark is open. En nu graag voorgoed.

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
Meer over