Tweede Kamer: handen schudden hoort erbij

De Tweede Kamer is woest op het College voor de Rechten van de Mens. Dat besliste dat opvangorgaan COA een solliciterende moslima niet mag weigeren omdat ze mannen geen hand wil geven.

Eric Reijnen Rutten en Deborah Jongejan
Sadet Karabulut, het SP-Kamerlid vindt dat een overheidsorganisatie neutraliteit moet uitstralen. Beeld anp
Sadet Karabulut, het SP-Kamerlid vindt dat een overheidsorganisatie neutraliteit moet uitstralen.Beeld anp

Een Kamermeerderheid wil de uitspraak negeren: wie bij overheidsorganisaties als het COA werkt, moet gewoon handen schudden. Een 23-jarige moslima uit Arnhem weigerde dat juist begin dit jaar bij haar sollicitatie. Ze wilde alleenstaande asielzoekers begeleiden.

Het COA wees haar af vanwege de weigering om handen te schudden met mannen. Het opvangorgaan vindt dat niet passen bij de geldende omgangsvormen en de neutrale uitstraling die een COA-medewerker moet hebben.

De sollicitant stapte naar het College voor de Rechten van de Mens, dat haar gelijk gaf. Volgens het College mag bij een sollicitatie geen onderscheid worden gemaakt op basis van iemands geloof, zo oordeelde het onlangs.

Verkeerd signaal
"Belachelijk", reageert Kamerlid voor de VVD Malik Azmani. "Op wat voor planeet leven die mensen? Ik denk niet dat dit aansluit bij wat we in Nederland normaal vinden. Het is ook een totaal verkeerd signaal naar mensen die naar ons land komen. Juist bij het COA moeten we duidelijk maken hoe we in Nederland met elkaar omgaan."

PvdA'er Ahmed Marcouch vindt ook dat handen schudden hoort bij een functie om mensen welkom te heten: "Het kan bot overkomen als je geen hand krijgt."

SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemt het discriminatie
van mannen als een vrouw ze weigert normaal te groeten. "Als ze in een callcenter zou willen werken, was het anders. Maar dit gaat om een overheidsorganisatie die neutraliteit moet uitstralen."

De uitspraak is opvallend, omdat het gerechtshof in 2012 precies andersom oordeelde. Toen kreeg de gemeente Rotterdam gelijk, die een man had afgewezen omdat hij vrouwen geen hand wilde geven terwijl hij klantmanager was van bijstandsgerechtigden. In dat geval vond de rechter de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen zwaarder wegen.

Principekwestie
De moslima heeft inmiddels ander werk gevonden. Het ging haar vooral om het principe. De uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens zijn niet bindend.

Het COA laat weten zich nog te beraden op de vraag hoe de organisatie eventuele volgende sollicitaties behandelt van kandidaten die ook weigeren handen te schudden.

Meer over