Tweede Kamer: F-16's Libië paar dagen aan de grond

De Nederlandse F-16's die meedoen aan de NAVO-missie in Libië mogen de komende dagen mogelijk niet in actie komen. De Tweede Kamer wil de gevechtsvliegtuigen aan de grond houden, omdat het mandaat voor de Nederlandse bijdrage aan de operatie morgenavond afloopt.

ANP/Redactie
Nederlandse F16 gevechtvliegtuig Beeld ANP
Nederlandse F16 gevechtvliegtuigBeeld ANP

Het kabinet heeft gisteren besloten de bijdrage met drie maanden te verlengen. Maar de Kamer komt pas volgende week woensdag bijeen om hier al dan niet mee in te stemmen. Omdat er tot die tijd formeel geen instemming van het parlement is, wil de Kamercommissie van Buitenlandse Zaken een 'time-out' voor de vliegers. Op initiatief van CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel heeft de commissie het kabinet gevraagd nog vandaag te reageren op dit verzoek.

Volgens hem is het belangrijk dat de vliegers alleen de lucht in gaan als daar een mandaat voor is waar de Kamer mee heeft ingestemd, omdat er in tussentijd dingen kunnen gebeuren. 'Stel dat er een vliegtuig neerstort. Dat is een lastige', zei Ormel.

Nederland doet behalve met zes F-16's ook met een mijnenjager en stafpersoneel mee aan de NAVO-missie, die erop is gericht de burgerbevolking in Libië te beschermen. Ook zijn er Nederlanders actief in AWACS-radarvliegtuigen.

De Tweede Kamer oordeelt woensdag over het kabinetsbesluit om langer mee te doen aan de missie. Naar verwachting dinsdagochtend laten parlementariërs zich eerst nog tijdens een briefing bijpraten over de militaire aspecten ervan.

Meer over