Update

Twee overlevenden bootramp opgepakt om mensenhandel

De Italiaanse autoriteiten hebben twee mensen gearresteerd die de bootramp zondag in de Middellandse Zee hebben overleefd. Het zou gaan om de kapitein en een bemanningslid. Ze worden verdacht van mensenhandel. Dat meldt persbureau Reuters. De twee waren mogelijk betrokken bij de organisatie van de oversteek.

redactie
Overlevenden van de scheepsramp komen aan Beeld EPA
Overlevenden van de scheepsramp komen aanBeeld EPA

De Verenigde Naties heeft het dodental van het kapseizen van de vluchtelingenboot vastgesteld op minimaal 800. Dat zei woordvoerder Carlotta Sami van de Verenigde Naties Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen tegen persbureau AFP. 'Er waren iets meer dan 800 mensen aan boord, onder hen kinderen tussen de 10 en 12 jaar', aldus Sami in de Italiaanse stad Catania.

De boot was zaterdag rond 8 uur 's ochtends vertrokken uit de Libische hoofdstad Tripoli. Behalve Syriërs, zaten er ook 150 mensen uit Eritrea en Somaliërs op de boot, zei Sami.

Ondervraagd
De Italiaanse kustwacht verklaarde eerder dat er 24 lichamen zijn geborgen, maar een dodental kon de organisatie niet geven. Zeker 28 opvarenden konden worden gered. De overlevenden kwamen gisteravond laat aan in de Italiaanse havenstad Catania op Sicilië. De Italiaanse autoriteiten hebben daar de vermeende kapitein van de boot, een Tunesiër, en een vermeend bemanningslid uit Syrië opgepakt. De vluchtelingen herkenden de Tunesiër als bestuurder van de boot.

Van de andere opvarenden werd er vannacht één snel overgebracht naar het ziekenhuis. De VN-vluchtelingenorganisatie en de Internationale Organisatie voor Migratie hebben het merendeel van de overige 27 overlevenden ondervraagd. De Italiaanse minister Graziano Delrio van Verkeer wachtte hen op de kade op.

'Vluchtelingen blijven liever in regio'
Lilianne Ploumen, de minister van Ontwikkelingssamenwerking, noemt het 'hartverscheurend' dat zoveel bootvluchtelingen omkomen in een poging Europa te bereiken. Een groot deel van de vluchtelingen in de wereld blijft liever in hun eigen regio dan dat ze op een boot naar Europa stappen.

Volgens Ploumen is er een gebrek aan opvang en kansen voor vluchtelingen in eigen land en nemen ze daardoor eerder het besluit om te vertrekken. ,,In veel landen in de regio waar mensen vandaan komen, is het gewoon onveilig. Daar kun je gewoon geen bestaan opbouwen", aldus de minister. Volgens haar moet daarin worden geïnvesteerd.

Het reddingsschip met overlevenden komt aan in Catania Beeld afp
Het reddingsschip met overlevenden komt aan in CataniaBeeld afp
De twee gearresteerde mannen Beeld EPA
De twee gearresteerde mannenBeeld EPA
Meer over