Twee ontvoeringen in week opgelost

AMSTERDAM - De Amsterdamse recherche heeft binnen een week twee ontvoeringen opgelost. In beide gevallen zijn de slachtoffers ongedeerd bevrijd. Vier verdachten zitten vast. De ontvoeringen hadden niets met elkaar te maken.

Het eerste slachtoffer, een 36-jarige man, werd vorige week woensdagnacht op de Churchilllaan, in de Rivierenbuurt, klemgereden en uit zijn auto getrokken door gewapende en gemaskerde mannen. Ze bedreigden hem met vuurwapens en dwongen hem in hun eigen auto te stappen, waarmee ze vervolgens vluchtten. De ontvoerders eisten daarna via een kennis van het slachtoffer enkele tienduizenden euro's losgeld. De overdracht daarvan moest een dag later plaatsvinden.

Een onderzoeksteam van tachtig rechercheurs van het bureau Zware Criminaliteit achterhaalde de identiteit van de bestuurder van de auto. Die meldde zich met nog twee mannen en het slachtoffer op de afgesproken tijd en plaats. Een arrestatieteam kon de ontvoerders daarna overmeesteren zonder daarbij de ontvoerde man in gevaar te brengen.

De achtergrond van de ontvoering is nog onduidelijk - het slachtoffer was zelf geen bekende van de politie, zoals vaak wel het geval is. De drie gearresteerde verdachten zijn tussen de twintig en dertig jaar oud.

De tweede ontvoering speelde zich af 'in de relationele sfeer'. Een 26-jarige Amsterdamse vrouw, die al een paar weken een gespannen indruk had gemaakt op haar collega's, belde woensdag naar haar werk met de mededeling dat ze niet kon komen. Haar collega vond dat verdacht en schakelde de politie in, omdat de vrouw gespannen klonk en 'in de ban van iemand leek te zijn'.

De vrouw bleek door haar vriend te worden vastgehouden in Rotterdam. Ze kon ontsnappen toen haar ontvoerder even niet oplette. Ze was in shock en kon de recherche alleen zeer summiere informatie geven over haar ontvoerder.De verdachte kon uiteindelijk in Rotterdam worden getraceerd en werd later door een arrestatieteam klemgereden op de A16 bij Breda.

Alle vier verdachten zitten nog vast. (PAUL VUGTS)

Meer over